Biznis i ekonomijaPreporučeno

OECD poziva vlade na zaduživanje i investiranje, upozorava na ‘trajno razdoblje niskog rasta’

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u novom izvješću upozorava da globalna ekonomija riskira ulazak u novu realnost trajno niskog rasta ukoliko vlade nastave oklijevati s odgovorima na usporavanje.

“Globalnog poretka koji regulira trgovinu više nema, mi smo u novoj eri manje izvjesnih, bilateralnijih i ponekad asertivnih trgovinskih odnosa,”

Laurence Boone

OECD očekuj da će rast globalne ekonomije s prošlogodišnjih 3.6% u ovoj godini kliznuti na 2.9% prije blagog oporavka na 3.0% u 2020.

Organizacija je u prijašnjem izvješću iz svibnja prognozirala rast od 3.2 posto u ovoj i 3.4 u idućoj godini.

“Ono što je izgledalo kao privremena trgovinska napetost postaje dugotrajno novo stanje trgovinskih odnosa,” izjavila je za Reuters glavna ekonomistica OECD-a, Laurence Boone. “Globalnog poretka koji regulira trgovinu više nema, mi smo u novoj eri manje izvjesnih, bilateralnijih i ponekad asertivnih trgovinskih odnosa,” dodala je.

>>>OECD: Vlada treba povećati domaće poduzetništvo, ojačati konkurentnost

Boone je navela da je rast trgovine s 5% u 2017. godini danas pao u negativan teritorij. Napetost je poljuljala i investicije, koje su prije dvije godine rasle za 4%, a sada za samo 1%.

OECD također vidi znakove da otegnuti trgovinski prijepori uzimaju danak američkoj ekonomiji, citirajući usporavanje industrije i povećan broj bankrota u poljoprivredi. Umjesto u svibnju prognoziranih 2.8% u ovoj i 2.3% u idućoj, američke će ekonomija prema novim procjenama ove godine rasti za 2.4%, a iduće za 2.0%.

Boone je vlada pozvala da iskoriste niske cijene zaduživanja i krenu s velikim investicijskim “projektima za budućnost”.

>>>Ne možemo prihvatiti ekonomiju koja ne uzdiže životne standarde: OECD

Snižene su i procjene rasta kineskog gospodarstva sa 6.2% na 6.1% za ovu, i s 6.0% na 5.7% za iduću godinu. Izvješće upozorava da bi scenarij pada domaće potražnje u Kini od dva postotna boda godišnje imao značajan nepovoljan učinak na globalnu ekonomiju. U slučaju takvog šoka, globalni bi rast mogao biti 0.7% manji od danas prognoziranog.

>>>Vlade moraju djelovati i pomoći izmučenoj srednjoj klasi: OECD

Boone je navela da se njemačka ekonomija nakon pada u drugom, vjerojatno smanjila i u trećem tromjesečju. Prognoza za rast BDP-a eurozone je korigirana s 1.2% na 1.0% u ovoj i s 1.4% na 1% u 2020. godini.

OECD