PolitikaPreporučeno

Na poziv za iskazivanje interesa odgovorilo 13 od 26 potencijalnih ponuditelja: nabava VBA

U Vladi je u srijedu održana četvrta sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA).

Na sjednici su razmatrani odgovori na zahtjeve za iskaz interesa za ponudu višenamjenskog borbenog aviona koji je krajem kolovoza upućen na 26 potencijalnih ponuditelja.

Konstatirano je da je dosad zaprimljeno 5 iskaza interesa za nove i 8 iskaza interesa za rabljene aviona, navodi se u obavijesti povjerenstva.

U nastavku procesa Međuresorno povjerenstvo pristupit će utvrđivanju valjanosti navedenih iskaza interesa, u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona je kao temeljna načela pristupa navela ugovaranje na razini vlada (Government-to-Government, G2G) te traženje sveobuhvatne ponude (tzv. totalni paket).

Posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost Robert Kopal naveo je rok isporuke kao faktor u razmatranju ponuda.

Povjerenstvo je rad na sastavljanju Zahtjeva za ponudom koji će biti upućen zemljama koje budu iskazale interes, a čiji avioni budu odgovarali hrvatskim potrebama, u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva započelo 27. kolovoza.