Biznis i ekonomija

Kroz interventni otkup donirano 20 tona mliječnih proizvoda: ministarstvo

U sklopu mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom koronavirusa do danas je otkupljeno i donirano 20 tona mliječnih proizvoda, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Vlada je u sklopu travanjskog paketa mjera pomoći gospodarstvu 2. travnja donijela i odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19, koja je stupila na snagu danom donošenja.

>>>Mjere podrške Vlade hrvatskom poljoprivredniku, ribaru i selu: COVID-19

Ministarstvo u priopćenju ističe da je započelo s provedbom te mjere, koja uključuje otkup mliječnih proizvoda od malih mljekara i njihovo doniranje potrebitima.

Do danas je podijeljeno oko 20 tona mliječnih proizvoda, od toga 16.000 komada jogurta pakiranja od jedne litre, 3.200 komada svježeg sira pakiranja od pet kilograma i 44.000 komada kiselog vrhnja koje je kao tržne viškove prijavila Udruga malih mljekara.

Ti su proizvodi podijeljeni na 20 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

>>>Skladišta malih mljekara puna, najavljen interventni otkup 500 tisuća litara mlijeka

Riječ je o gradskim društvima Crvenog križa u Zagrebu, Krapini, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Dugom Selu, Bjelovaru, Virovitici, Velikoj Gorici, Sisku, Karlovcu i Puli, Caritasu Riječke i Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke biskupije te župe Sv. Antuna u Zagrebu, Humanitarnoj udruzi Remar Croatia u Zaprešiću, Dobrotvornom društvu Merhamet Sisak, udruzi Depaul Hrvatska u Rijeci i Franjevačkom svjetovnom redu, Mjesno bratstvo Gospa Lurdska u Rijeci.

>>>Korona-kriza prilika za postizanje poljoprivredne neovisnosti: Hrvatski suverenisti

Ta mjera, vrijedna 2,5 milijuna kuna, ima višestruki učinak – pomaže se malim mljekarama u prodaji nastalih viškova kako bi mogle kontinuirano nastaviti s proizvodnjom, proizvođači mlijeka na svojim farmama nesmetano nastavljaju proizvodnju i predaju mlijeko u mljekare, i na kraju, omogućava se podjela visokokvalitetne domaće hrane osobama u potrebi, ističu iz Ministarstva poljoprivrede, koje nastavlja s provedbom te mjere.