Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kupujte zlato po bilo kojoj cijeni, printat će k’o ludi: Mobius

Iskusni investitor Mark Mobius u utorak je naširoko sugerirao kupnju zlata prognozirajući da ono donosi dugoročne nagrade na tržištima u kojima se središnje banke utrkuju u opuštanju monetarne politike.

>>>Buffett: investirajte u nešto poput Vanguarda i zatim nemojte slušati ljude poput mene

“Dugoročni izgledi za zlato su u usponu i usponu i usponu, a razlog zašto to kažem je novčana masa koja je u usponu i usponu i usponu,” rekao je veteran za Bloomberg TV. “Iskreno, ja mislim da ga treba kupovati na bilo kojoj razini,” dodao je.

Rafal vijesti o opuštanju monetarne politike vodećih banaka svijeta, uključujući najave Feda i ECB-a, ovog je mjeseca cijenu zlata natjerao na najveće visine u posljednjih šest godina, a trend u posljednjim danima dodatno potpiruje bojazan od recesije u SAD-u nakon inverzije prinosa na dugoročne američke obveznice.

“S naporima središnjih banaka da smanje kamatne stope, one će printati k’o lude,” rekao je Mobius čija je preporuka da se u fizičkom zlatu drži oko 10% posto pojedinog portfelja.

>>>‘Party’ atmosfera na američkim tržištima dionica

Vrijednost spot zlata je od početka godine porasla za 17%, a Mobius je, u skladu s navadom, početkom srpnja točno prognozirao da će cijene ljeto završiti na razini iznad 1,500 dolara po unci, što je posljednji put zabilježeno prije šest godina.