PolitikaPreporučeno

Trump odgodio posjet Danskoj nakon odbijenice za kupnju Grenlanda

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je odgodio posjet Danskoj najavljen za početak rujna nakon što je danska premijeraka Mette Frederiksen odbacila njegovu, kako je rekla, “apsurdnu” ideju o kupnji Grenlanda.

“Danska je jako posebna zemlja s nevjerojatnim ljudima, ali na osnovu komentara premijerke Mette Frederiksen, da ona nije zainteresirana za razgovor o kupnji Grenlanda, odgoditi ću naš sastanak zakazan za dva tjedna za drugi put,” napisao je Trump na Twitteru. “Premijerka je svojom direktnošću uštedjela puno vremena i napora i SAD-u i Danskoj. Ja joj zahvaljujem na tome i radujem se zakazivanju novog sastanka u neko buduće vrijeme!”.

Frederiksen je u nedjelju, nakon što je ekonomski savjetnik američkog predsjednika potvrdio ozbiljnost interesa za akviziciju najvećeg otoka na svijetu, rekla da je ideja apsurdna. “Grenland nije na prodaju. Grenland nije Danski. Grenland pripada Grenlandu. Ja se jako ufam da se o tome ne misli ozbiljno,” izjavila je premijerka za list Sermitsiaq tijekom posjeta Grenlandu.

>>>Ideja o kupovini Grenlanda ‘konačni dokaz Trumpova ludila’ i druge reakcije Danske

Trump je novinarima u nedjelju rekao da je u nedavno raspravljao o mogućnosti kupnje autonomnog danskog teritorija, iako to ne smatra prioritetnim pitanjem. “Koncept je izronio (…) to je strateški interesantno”, rekao je.