PolitikaPreporučeno

Ideja o kupovini Grenlanda ‘konačni dokaz Trumpova ludila’ i druge reakcije Danske

Grenland je u petak odbacio ideju da bi mogao bit na prodaju nakon što je Wall Street Journal javio da američki predsjednik Donald Trump “s više ili manje ozbiljnosti” razmatra kupnju tog najvećeg otoka svijeta.

>>>Trump razmišlja o kupnji Grenlanda: WSJ

“Mi smo otvoreni za biznis ali nismo na prodaju,” izjavila je ministrica vanjskih poslova Ane Lone Bagger za Reuters.

Danska je u 1917. godini Sjedinjenim Državama prodala Danske zapadnoindijske otoke za 25 milijuna dolara, novi vlasnik je teritorij preimenovao u Djevičanske otoke.

Pozivajući se na dva neimenovana izvora, WSJ tvrdi da je dio američkih dužnosnika povezanih s Bijelom kućom sugestiju odbacio kao “pošalicu”, a dio prihvatio ozbiljnije.

“Dokaz ludila”

Danski političari u prvim reakcijama ismijavaju izvještaj i kažu da su navodi “dokaz Trumpova ludila”.

“Ako je to bila prvotravanjska šala. Totalno je izvan sezone,” napisao je na Twitteru nedavno “svrgnut” danski premijer Lars Løkke Rasmussen.

>>>Rusija porinula Ural, prvi od tri nuklearna ledolomca za komercijalnu dominaciju Arktikom

“Ako on uistinu kontemplira o tome, onda je to konačni dokaz da je poludio,” konstatirao je Soren Espersen zadužen za vanjske poslove Danske narodne stranke (DPP). “Ideja da bi Danska prodala 50,000 građana Sjedinjenim Državama je totalno ridikulozna,” rekao je za javnu televiziju DR.

Martin Lidegaard, stariji zakonodavac Danske socijalno-liberalne stranke i bivši premijer ideju je nazvao “grotesknom” i bez dodira sa stvarnošću.

“Mi govorimo o stvarnim ljudima i ne možete jednostavno prodati Grenland poput starih kolonijalnih sila,” rekao je Lidegaard za Reuters. “Ali mi s ozbiljnošću možemo prihvatiti da američki interesi za Arktik značajnu rastu i da oni žele puno veći utjecaj,” dodao je.

>>>Sutkinja poništila Trumpov opoziv, vratila Obaminu zabranu vađenja nafte u Arktičkom oceanu

Trump će Dansku službeno posjetiti u rujnu, ne očekuje se da će kupnja Grenlanda biti predmet razgovara.