PolitikaPreporučeno

Lukašenko građanima: naša su djeca topovsko meso

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak je narodu poručio da ostane doma i ne postane “topovsko meso” uz tvrdnju da se iza cjelotjednih nemira i prosvjeda kriju vanjski elementi i strani revolucionari.

“Zadnji europski diktator” od nedjelje i šeste uzastopne pobjede na predsjedničkim izborima trpi do sad najveći izazov svojoj autokratskoj vladavini.

>>>Novi mandat za ‘zadnjeg europskog diktatora

Građani čitav tjedan pokazuju veliku odlučnost i neustrašivost u suočavanju sa sovjetskim, brutalnim  metodama represije. BBC i Amnesty International javljaju o bespoštednom mučenju i batinanju pritvorenika. No, broj prosvjednika na ulicama postojano raste, što uključuje i velik broj industrijskih radnika.

Liderica opozicije, Sviatlana Tsikhanouskaja, ranije je ovog tjedna pod snažnim pritiskom pobjegla u susjednu Litvu odakle je u petak sunarodnjake pozvala da nastave prosvjedovati protiv izbornih rezultata.

Lukašenko se kroz dan i šalio, rekavši da je još uvijek živ i da nije pobjegao iz zemlje.

Lukašenko je na njezin poziv odgovorio nimalo uvijenom prijetnjom.

>>>Bjeloruski autokrati ponudili ispriku: ‘ne trebamo rat’

“Nemojte se bacati na ulice. Vi morate razumjeti da se vas i našu djecu koristi kao topovsko meso,” rekao je predsjednik u televizijskom obraćanju naciji. “Danas su došli ljudi iz Poljske,  Nizozemske, Ukrajine i Rusije. Započela je agresija na našu zemlju,” dodao je prema citatu Reutersa i potom sugerirao da se iza pobune skrivaju proturuski aktivisti.

Tsikhanouskaja je na društvenim mrežama u petak objavila video u kojem pobornike poziva da zatraže istragu o navodnoj izbornoj prijevari. “Bjelorusija više nikad neće živjeti sa starim vlastima,” rekla je. “Obranimo naš izbor. Nemojte stajati po strani. Naši se glasovi moraju čuti.”