PolitikaPreporučeno

Novi mandat za ‘zadnjeg europskog diktatora’

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, po mnogima zadnji diktator na širem području Europe, u nedjelju hita prema novoj nadmoćnoj pobjedi u još jednim izborima čiji legitimitet ne priznaje nitko izvan nacije.

Prve izlazne ankete objavljene u nedjelju navečer sugeriraju da je osvojio 79.7% glasova dok je njegova glavna suparnica, bivša učiteljica engleskog jezika Sviatlana Tsikhanouskaja dobila podršku 6.8% biračkog tijela.

Tsikhanouskaja je iz posvemašnje anonimnosti u predsjedničku utrku ušla prije nekoliko tjedana, nakon što je režim uhitio njezina supruga, blogera s protudržavnim gledištima.

Bjelorusija u očima vanjskih promatrača nije imala demokratske, slobodne i poštene izbore od 1995. godine kad je 65-godišnji autokrat Lukašenko prvi put osvojio vlast. Reuters izvještava da su vlasti ususret današnjim izborima građane još jednom upozorile da rezultat ne propituju prosvjedima.

Gotovo uobičajeno, izbori su prošli uz razmještanje vojske i policije na ulicama glavnog grada Minska, dok su društvene mreže trpjele remećenje, potvrđujući da vlast nema nimalo milosti prema disidentima.

Lukašenko Bjelorusijom vlada u maniri autokrata od daleke 1994. godine, ali u posljednjim godinama gubi podršku svog zdušnog saveznika Rusije jer istovremeno koketira sa zapadom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji želi izrazito blisku ekonomsku suradnju s nekoć okupiranom članicom Sovjetskog Saveza.

Agencije navode da su mnogoljudni skupovi u podršku Tsikhanouskaje najozbiljnija prijetnja vladavini Lukašenka od 1991. godine, no autokrat otklanja takve sugestije. “Oni nisu vrijedni nikakve represije,” rekao je nakon glasanja Lukašenko.

Jedan od predizbornih skupova Sviatlane Tsikhanouskaje

Aktivisti i grupe za zaštitu ljudskih prava istovremeno navode da je ususret izborima uhićeno više od 1,300 ljudi, uključujući neovisne promatrače i osobe uključene u kampanju Tsikhanouskajeve.

Comments (5)

  1. […] predsjednika Aleksandra Lukašenka, “zadnjeg europskog diktatora” koji je nakon pobjede na izborima suočen s najvećim izazovom u svojoj 26-godišnjoj […]

  2. […] >>>Novi mandat za ‘zadnjeg europskog diktatora […]

  3. […] oporbe Sviatlana Tsikhanouskaja koja je prema službenim i osporenim podacima na predsjedničkim izborima osvojila podršku 6.8% biračkog tijela u ponedjeljak je iz egzila u Litvi pozvala državne […]

  4. […] Bjelorusi neumoljivo nastavljaju s prosvjednim okupljanjima koja postojano traju od prijepornih predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza kad je “zadnji europski diktator” Aleksandar Lukašenko proglasio još jednu, šestu u nizu nadmoćnih pobjeda. […]

Comments are closed.