PolitikaPreporučeno

‘Nisam svetac’: s pobunom suočen Lukašenko ponudio izmjene ustava, referendum   

Aleksandar Lukašenko, bjeloruski lider kojeg je njemački ministar financija Olaf Scholz u nedjelju još jednom nazvao “diktatorom”, u ponedjeljak je pokazao prve znakove popuštanja pred silinom građanske pobune koja predstavlja najveći izazov njegovoj 26-godišnjoj autokratskoj vladavini i sugerirao da je spreman prihvatiti ponavljanje izbora i smanjenje predsjedničkih ovlasti, ali isključivo bez pritiska s ulice i nakon nacionalnog referenduma.

Lukašenko je znakove posustajanja pokazao u ponedjeljak tijekom posjeta jednoj od velikih državnih tvornica čiji radnici u pravilu slove kao jezgra njegove podrške. Nekoć upravitelj sovjetske zadruge, predsjednik se okupljenima obratio izravno, bez uvijanja i slatkorječivosti.

>>>Lukašenko građanima: naša su djeca topovsko meso

“Imali smo izbore. Novih izbora neće biti dok me ne ubijete,” rekao je pa ponudio alternativni pristup promjeni vlasti i smanjenju ovlasti kroz izmjene ustava i nacionalni referendum.

“Mi ćemo izmjene staviti na referendum, i ja ću predati svoje ustavne moći. Ali ne pod pritiskom i zbog ulice,” izjavio je. “Da, ja nisam svetac. Vi znate moju grubu stranu. Ali ako srušite prvog predsjednika, za sobom ćete povući i druge, susjedne zemlje.”

>>>Bjeloruski autokrati ponudili ispriku: ‘ne trebamo rat’

Reuters piše da je Lukašenko o sličnom scenariju govorio u prošlosti i da su izgledi za prihvaćanje ustupaka u široj populaciji mali o čemu je posvjedočila i atmosfera u tvornici gdje su radnici njegovu besjedu dočekali s negodovanjem i povicima “odstupi!”.

“Da, ja nisam svetac. Vi znate moju grubu stranu. Ali ako srušite prvog predsjednika, za sobom ćete povući i druge, susjedne zemlje.”

Aleksandar Lukašenko
Tsikhanouskaja spremna “preuzeti odgovornost”

Liderica oporbe Sviatlana Tsikhanouskaja koja je prema službenim i osporenim podacima na predsjedničkim izborima osvojila podršku 6.8% biračkog tijela u ponedjeljak je iz egzila u Litvi pozvala državne dužnosnike i policijske službenike da Lukašenku uskrate potporu i zamijene strane.

“Spremna sam preuzeti odgovornost i djelovati kao nacionalni vođa kroz ovo razdoblje,” rekla je.

Njezina je video poruka odaslana u trenutku kad i inače lojalni bjeloruski državni mediji pokazuju spremnost na pobunu. Različita izvješća navode da je u štrajk stupilo na stotine novinara iz javne televizije BT-a, dio voditelja i djelatnika je dao otkaz u znak solidarnosti s prosvjednicima. Građani su podršku dobili i od drugih istaknutih javnih ličnosti, uključujući jednog veleposlanika, nekolicinu sportaša i bivšeg premijera. Državna TV je u ponedjeljak u dobrom dijelu dana reprizirala sadržaj. Videozapisi na društvenim mrežama otkrivaju scene praznog studija s bijelim sofama.

Realpolitika

Zbivanja u Bjelorusiji pažljivo prate ruski i europski dužnosnici. Moskva je prošlog tjedna rekla da Lukašeno može računati na njezinu vojnu pomoć “u skladu sa sporazumom o sigurnosti”.

>>>Veličanstveni prosvjed protiv Lukašenka, Rusija ponudila ‘vojnu pomoć’: VIDEO

EU je službeno podržao prosvjednike, zatražio istragu batinanja i mučenja građana u pritvoru i upozorio protiv vanjskog uplitanja.

Bjelorusija je isprepletena cjevovodima za tranzit ruskih energenata na zapad i Kremlj naciju drži kao stratešku tampon zona između Rusije i članica NATO-a. Lukašenko i Putin su tijekom vikenda poveli najmanje dva telefonska razgovora.