Biznis i ekonomija

Maverick Milei ponovio zavjet o gašenju središnje banke

Novoizabrani predsjednik Argentine, maverick Javier Milei, u petak je ponovio da gašenje nacionalne središnje banke, odnosno predaja monetarnog suvereniteta, ostaje bezuvjetna i “ne može biti predmet pregovora”.

Reiteracija zavjeta, objavljena na društvenom mikroblogu X, stiže “u odgovoru na lažne glasine”.

Milei je također naveo da će upravljanje argentinskom administracijom za socijalno osiguranje (ANSES), ključnom institucijom za ispunjenje predizbornog obećanja o fiskalnom konzervativizmu, sječi državne potrošnje i potpora, preuzeti ekonomist Osvaldo Giordano iz za gospodarstvo ključne središnje regije Córdobe.

Reuters piše da imenovanje odudara od predizbornog zavjeta da će administraciju preuzeti netko iz užeg kruga novog predsjednika.

Milei je potvrdio i da će upravljanje državnom naftnom tvrtkom YPF prepustiti Horaciju Marinu, prokušanom izvršnom direktoru iz privatnog sektora.

Novog predsjednika, čija je pobjeda izazvala oduševljenje mlađih i brigu starijih generacija, nakon inicijalne euforije očekuje sijaset izazova u implementaciji radikalnih reformi, uključujući dolarizaciju gospodarstva, gašenje središnje banke i privatizaciju državnih titana kakav je YPF.

Mileijeva libertarijanska koalicija nema značajan broj zastupnika u Kongresu, niti provincijskih guvernera. Manevarski prostor izgledno će priječiti i glavna konzervativna struja čija je potpora bila ključna za njegovu izbornu pobjedu.

Reuters rezimira da bi se navedene i druge reforme u takvom okolišu mogle pokazati dugotrajnima, ili neostvarivima.