PolitikaPreporučeno

Predsjedanje Argentinom preuzeo totalno otkvačeni krajnje desni libertarijanac s motornom pilom

Očajna Argentina u nedjelju je za novog predsjednika izabrala Javiera Mileija, totalno neortodoksnog, otkvačenog i na trenutke manijakalnog ekonomistu i televizijskog pundita koji slovi kao krajnje udesno usidren libertarijanac.

Milei je na krilima gospodarske depresije i inflacije koja bi ove godine mogla poletjeti do 185% odnio velebnu, snažniju od očekivane pobjedu i svojeg rivala, peronistu Sergija Massu, potukao za desetak posto glasova.

Massa, ministar gospodarstva koji iz izbora izlazi s potporom 44% birača, u poredbi s 56% koliko je glasalo za Mileija, u ponedjeljak je priznao poraz.

“Model dekadencije je došao kraju, nema povratka,” proglasio je Milei u pobjedničkom govoru.

“Pred nama su monumentalni problemi: inflacija, nedostatak rada, i siromaštvo,” prepoznao je. “Situacija je kritična i nema mjesta za mlake polumjere.”

Njegovi su se pobornici u stotinama okupili u središtu Buenos Airesa gdje su ih vozači pozdravljali trubljenjem. “Van sa svima njima,” orilo se ulicama uz rock glazbu.

Pojedini su egzaltirani građani priredili vatromet.

“Došli smo proslaviti ovaj povijesni trijumf,” rekao je 21-godišnji student Efrain Viveros za Reuters. “Iskreno sam presretan. Milei predstavlja promjenu nabolje. S Massom ne bismo imali budućnost, naša se budućnost vratila.”

“Milei je nova stvar, on je pomalo nepoznat i to je pomalo strašno, ali vrijeme je da se okrene nova stranica,” komentirao je 31-godišnji radnik u restoranu Cristian.

“Kada gradite na temelju netočnog moralnog načela, rezultat je prljavština. Kako mogućnost ubijanja drugih ljudskih bića može biti stečeno pravo? Kao liberal, vjerujem u neograničeno pravo na život temeljeno na obrani života, slobode i imovine. Branim život, biologija kaže da život počinje začećem,”

Javier Milei o pravu na život

Reuters piše da je njegova popularnost osobito snažna među mlađim generacijama čije su živote označile postojane krize.

“Možda se ne slažem sa svime što Milei govori ili s čime se mogu identificirati, ali on je naša budućnost,” rekla je Irene Sosa, 20-godišnja studentica koja je slavila ispred njegovog izbornog stožera. “Milei predstavlja budućnost za mlade ljude poput mene, Massa je bio sve što nije u redu s našom zemljom.”

Drugi, iskusniji ili vremešniji Argentinci, prepoznaju da su birali “manje od dva zla” i sa zebnjom promišljaju o dolazećoj “šok terapiji” koju je ususret i neposredno nakon pobjede propovijedao novi predsjednik.

Milei je, između ostalog, rekao da će ugasiti središnju banku i kroz usvajanje dolara predati monetarni suverenitet. Najavio je i bespoštednu sječu javnog sektora, odnosno gotovo svih ministarstava, što je u predizbornoj kampanji ilustrirao kroz nastupe s motornom pilom.

Deklarirao se kao gorljivi protivnik pobačaja i pobornik prava na nošenje oružja. Znamenit je i zbog kritike pape Franje kojeg naziva “prljavim ljevičarom”.

Milei drži da je redistribucija bogatstva fiskalnom politikom “čin nasilja”, a borba protiv klimatskih promjena “život socijalista”. S Kinom i Brazilom ne želi imati posla jer “ne želi dogovore s komunistima i ljevičarima”.

On je ususret izborima vijorio izraelskom zastavom i zavjetovao približavanje i otvaranje Sjedinjenim Američkim Državama.

“Politika Mileia me plaši,” rekla je učiteljica Susana Martinez (42) u nedjelju nakon što je glasala za Massu.

Milei kormilo Argentine preuzima uslijed kolosalnih izazova, državni erar je prazan, monetarna politika nemoćna, a neposredna budućnost ovisna o 44 milijarde dolara vrijednom programu zaduživanja putem Međunarodnog monetarnog fonda.

Comment here