Biznis i ekonomija

Broj nezaposlenih u zaraćenom Izraelu skočio s 3.4% na 9.6%

Stopa nezaposlenosti u Izraelu u listopadu je porasla do gotovo 10%, izvijestio je u ponedjeljak Središnji ured za statistiku.

Stopa je prošlog mjeseca, prije izraelske kažnjeničke vojne na Gazu, boravila na stabilnih 3.4%, što ugrubo odgovara definiciji pune zaposlenosti.

Plima nezaposlenosti, za koju se vjeruje da će biti kratkog vijeka, uvjetovana je unutarnjim razmještanjem stanovništva iz okupiranih područja na granici s Pojasom Gaze.

Ured je izvijestio da je s krajem listopada bez posla bilo 428.400 građana, u poredbi sa 163.600 u rujnu.

Stopa je iznosila 9.6%.

Izrael je nakon povijesne infiltracije Hamasa mobilizirao gotovo 400.000 ljudi, službeni podaci pokazuju da je oko 80.000 osoba u posljednjih nekoliko tjedana stavljeno na neplaćeni dopust.

Stopa zaposlenosti u listopadu se povukla na 56.5%, sa 61.1% u rujnu.

Ured je naveo da podaci nisu potpuni jer su ratne okolnosti otežale prikupljanje podataka, iz statistike su, između ostalog, izostavljene osobe koje žive u pograničnom pojasu dubokom 7 kilometara.

Reuters piše da je zaposlenost ususret ratu bila jedan od potpornja gospodarskog rasta, no broj ljudi koji se našao izvan tržišta rada izgledno će rezultirati kontrakcijom bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju i korekcijom očekivane stope BDP-a u 2023. koja je trebala iznositi 2.3%.

Comment here