Biznis i ekonomijaPreporučeno

Biden povećao carine na široku lepezu uvoza iz Kine – 100% za električna vozila

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je predstavio protekcionističke carine na široku lepezu uvoza iz Kine, uključujući električna vozila, poluvodiče i medicinske proizvode.

Njegova je administracija u izbornoj godini objavila da će zadržati, proširiti i pospješiti tarife koje je uveo bivši predsjednik u utrci za novim mandatom, Donald Trump.

Bijela kuća je mjere karakterizirala kao odgovor “na nepoštene prakse” Kine, citirajući “neprihvatljiv rizik” i “gospodarsku sigurnost”.

Reuters piše da će nove carine obuhvatiti čelik i aluminij, poluvodiče, baterije, kritične minerale, solarne ćelije i kranove, odnosno robu vrijednu 18 milijardi dolara.

Američki predsjednik Joe Biden šeće s radnicima tijekom dodjele 20 milijardi dolara bespovratnog novca za proširenje proizvodnih kapaciteta Intela u Arizoni; Foto: Adam Schultz/White House

Sjedinjene Države lani su iz Kine uvezle robu i usluge vrijedne 427 milijardi dolara, dok su u drugo gospodarsko svijeta izvezle 148 milijardi dolara. Trgovinski deficit postojano se produbljuje desetljećima i postaje sve osjetljivije političko pitanje za Washington.

“Kina koristi isti priručnik za igru koji je imala prije kako bi potaknula vlastiti rast na račun drugih, nastavljajući s ulaganjima unatoč višku kineskih kapaciteta i preplavljivanju globalnih tržišta izvozom koji je podcijenjen zbog nepoštene prakse,” rekao je novinarima nacionalni ekonomski savjetnik Bijele kuće Lael Brainard.

Izborni potez

Iako su potezi aktualne administracije komplementarni s “Amerika na prvom mjestu” politikom koju je tijekom svojeg mandata implementirao Donald Trump, Biden je današnje carine karakterizirao kao promišljenije i bolje ciljane u poredbi s prijedlogom suparnika o uvođenju carine od 10% na svu uvezenu robu ili od minimalno 60% na svu kinesku robu.

Njegovi su administratori rekli da su mjere “pažljivo ciljane”, dogovorene u suradnji sa saveznicama i uparene s domaćim investicijama te da ne očekuju neželjene posljedice, poput rasta cijena čija postojanost na povišenim razinama iritira ili brine birače.

Također su procijenili da nema opasnosti od značajnije kineske odmazde.

U širem kontekstu, Biden unatoč niskoj nezaposlenosti i boljem od očekivanog rastu bruto domaćeg proizvoda ima poteškoća u uvjeravanju birača da su njegove gospodarske politike učinkovitije ili bolje od suparnikovih.

U rezimeu ključnih carina povećanih temeljem Odjeljka 301. Zakona o trgovini iz 1974., SAD će tarife za električna vozila povećati s 25% na 100%, za litij-ionske baterije i druge dijelove baterija sa 7.5% na 25%, a za fotonaponske ćelije koje se koriste u izradi solarnih ploča s 25% na 50%. Uvode se i carine na “određene” kritične materijale, s nula na 25%.

Administracija je najavila da će carine na pojedine proizvode, uključujući poluvodiče, grafit i postojane magnete, nastaviti rasti u 2025. i 2026. godini.

Prošlomjesečna anketa Reuters/Ipsosa još je jednom pokazala da Trump ima sedampostotnu prednost pred Bidenom u gospodarskim pitanjima.

Zbogom slobodnoj trgovini

Analitičari su upozorili da bi carinski prijepor s Kinom mogao dovesti do općeg poskupljenja električnih vozila, našteti Bidenovim klimatskim ciljevima i nastojanjima da stvori autohtone poslove u industrijskom sektoru.

Predsjednik je rekao da Kinu želi pobijediti u ovoj eri natjecanja, ali ne i okinuti trgovinski rat koji bi nanio štetu međusobno ovisnim gospodarstvima. On je, osobno i kroz poslanike, u posljednjim mjesecima radio na smanjenju napetosti.

Trgovinske politike Bidena i Trumpa oštro odudaraju od postulata slobodne trgovine koje su usvojili i zagovarali njihovi prethodnici.

Povezane vijesti

Comment here