PreporučenoTech

Kinesko ovladavanje naprednom tehnologijom izrade poluvodiča osupnulo Apple, SAD

Peking je uzvratio udarac Washingtonu i od političkih dužnosnika i zaposlenika u javnom sektoru zatražio da prestanu s korištenjem iPhonea u službene svrha u potezu koji je urušio dionicu Applea i izazvao širu brigu među prvacima američkog tehnološkog sektora da bi oko za oko zub za zub odmjeravanje dviju velesila moglo imati negativan utjecaj na njihove prihode.

Dionica Apple u utorak je kolabirala neuobičajeno oštro i duboko, njezina je aktualna vrijednost 5.5% manja nego prije objave komunista.

Još su snažnije, za 7.2%, posrnule dionice ključnog dobavljača Applea, Qualcomma, koji slovi kao jedna od američkih kompanija s ponajvećim otiskom u Kini.

Protekcionizam

Sjedinjene Američke Države svoju tehnološku supremaciju i globalnu hegemoniju žučno brane od 2019. godine kada je bivši američki predsjednik Donald Trump kineskim kompanijama uskratio ključne tehnologije za proizvodnju čipova.

Potez je osakatio kineskog tech prvaka Huaweia u trenutku kada su njegovi pametni telefoni prodajom prvi put zasjenili Apple i Samsung.

>>>End game za high end Huawei

Huawei je prošlog tjedna predstavio novi pametni telefon Mate 60 Pro koji koristi napredne poluvodiče izrađene u 7 nanometarskoj tehnologiji u proboju koji je osupnuo američku administraciju i tržišta.

Tehnologija, kojom je ovladao kineski proizvođač poluvodiča SMIC, neposredno se našla pod lupom američkog Ministarstva trgovine koje je u četvrtak u priopćenju izvijestilo da radi na prikupljanju informacija o “karakteru i sastavnicama” čipa kako bi se utvrdilo jesu li u njegovoj izradi korišteni zapadnjački patenti i radi li se o kršenju trgovinskih ograničenja.

“Ograničenja koja su na snazi od 2019. srušila su Huawei i natjerala ga da se ponovno osmisli – uz znatnu cijenu za (kinesku) vladu,” naveli su iz ministarstva prema citatu Reutersa. “Neprestano radimo na procjeni i, kada je potrebno, ažuriranju naših kontrola na temelju dinamičkog okruženja prijetnji i nećemo oklijevati poduzeti odgovarajuće mjere kako bismo zaštitili nacionalnu sigurnost SAD-a.”

Kineski proboj neposredno je komentirao i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan.

“Postoji niz različitih metoda kojima se pokušava doći do razumijevanja s čime se točno ovdje suočavamo,” rekao je Sullivan novinarima tijekom leta u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One. “Ne mogu vam dati točan broj dana, ali ovo neće trajati mjesecima. Htjet ćemo ovo pažljivo promotriti, posavjetovati se s našim partnerima, dobiti jasniji osjećaj o tome u što gledamo, a zatim ćemo donijeti primjerene odluke.”

Šok i nevjerica

Reuters u izvještaju podsjeća da su američke sankcije Huaweiu i drugim kineskim tvrtkama uskratile ključne alate i patente za izradu poluvodiča, kao i pristup najpopularnijim aplikacijama Googlea koje čine srž mobilnog operativnog sustava Android.

>>>Huawei lansira HarmonyOS

Ograničenja su urušila prodaju kineskih proizvođača i tvrtkama poput Applea omogućile da osnaže svoje udjele na kineskom tržištu.

“Ako Huawei ima sposobnost opskrbe i snaženja proizvođačkih kapaciteta za svoje autohtone Kirin 9000S (čipove), mi vidimo seriju telefona Mate kao priliku za Huawei da poveća svoje isporuke i povrati svoj tržišni udio,” odvagnuli su u bilješci za klijente analitičari BofA Global Researcha.

Američki zakonodavci u oba doma s nadstranačkim konsenzusom tvrde da kineski proizvodi predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost i od aktualne administracije traže još agresivniji stav prema Pekingu.

Da je šok unutar američke administracije silovit, svjedoče i nesuvisle izjave pojedinih zastupnika koji Kinu optužuju u rugala se sova sjenici maniru.

>>>Trgovinski rat SAD-a i Kine (TAG)

“Ovo je školski primjer ponašanja Komunističke partije Kine – promičite nacionalne prvake NRK-a (Narodna Republika Kina) u telekomunikacijama i polako otežavajte zapadnjačkim tvrtkama pristup tržištu,” rekao je za Reuters republikanski zastupnik i predsjednik Kongresnog vijeća za Kinu, Mike Gallagher.

Presudno tržište

Analitičari posrtanje dionica Applea tumače značajem kineskog tržišta za prodaju iPhona čije posljednje generacije ne izazivaju uobičajeno udivljenje ili potražnju.

“Kina je presudno tržište za Apple, ne samo zato što je super-značajno proizvodno središte, već zato što je ta zemlja sve značajniji izvor prihoda,” komentirala je Susannah Streeter, voditeljica novca i tržišta u Hargreaves Lansdownu.

Reuters navodi da Apple u Kini ubire oko petine svojih godišnjih prihoda.

“Suparnici već smanjuju jaz u prodaji vrhunskih pametnih telefona, a ako situacija eskalira, to bi konkurentima potencijalno otvorilo veću šansu da ukradu Appleovu krunu,” dodala je Streeter.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here