Biznis i ekonomija

Njemački ministar odbacio ‘carinski rat’ s Kinom

Njemački ministar prometa Volker Wissing odbacuje mogućnost carinskog rata s Kinom s kojim se poigrava Europska komisija.

“U principu, ne razmišljam punu o podizanju tržišnih barijera,” rekao je ministar u intervjuu za regionalni list Augsburger Allgemeine.

>>>EU traži žurnu izmjenu američkih poticaja za kupnju električnih vozila

Takve izolacijske politike mogu izazvati lančanu reakciju koja bi masivno oštetila njemačko gospodarstvo, upozorio je.

“Danas su zapečaćeni automobili, sutra kemijski proizvodi, a svaki pojedinačni korak sam po sebi čini svijet siromašnijim,” rekao je Wissing, pripadnik poduzetništvu naklonjenih Slobodnih demokrata (FDP). “Mi moramo osigurati proizvodnju naših električnih vozila konkurentno – za Njemačku i svjetska tržišta.”

Kontekst

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ovog je mjeseca najavila neuobičajenu samoinicijativnu istragu kineskih poticaja proizvođačima električnih automobila.

Peking je na najavu reagirao oštro, zavjetovao odmazdu.

Istraga je “goli čin protekcionizma koji će ozbiljno poremetiti i iskriviti globalnu automobilsku industriju i dobavni lanac, uključujući u Europskoj uniji, i imati negativan učinak na gospodarske i trgovinske odnose Kine-EU-a,” naveli su iz kineskog ministarstva trgovine. “Kina će pažljivo motriti protekcionistička stremljenja EU-a i daljnje akcije, i čvrsto čuvati legitimna prava i interese kineskih kompanija.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters