Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija najavila istragu kineskih poticaja za električna vozila, Peking zaprijetio odmazdom

Peking je u četvrtak osudio najavu Europske komisije o istrazi poticaja u kineskoj proizvodnji električnih vozila (EV) uz upozorenje da će protekcionizam narušiti gospodarske i trgovinske odnose.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istragu je najavila u srijedu optužujući Kinu da raskošnim poticajima pospješuje konkurentnost automobilske industrije čija su električna vozila preplavila svjetska tržišta.

>>>Govor o stanju Unije | transkript | 2023.

Kineski proizvođači u neposrednoj reakciji inzistiraju da njihova oštrica nije temeljena na subvencijama, dok analitičari procjenjuju izglede i potencijalne posljedice novog trgovinskog rata kakav je svojedobno poveo bivši američki predsjednik Donald Trump.

Protekcionizam

Istraga je “goli čin protekcionizma koji će ozbiljno poremetiti i iskriviti globalnu automobilsku industriju i dobavni lanac, uključujući u Europskoj uniji, i imati negativan učinak na gospodarske i trgovinske odnose Kine-EU-a,” priopćili su u četvrtak iz kineskog ministarstva trgovine. “Kina će pažljivo motriti protekcionistička stremljenja EU-a i daljnje akcije, i čvrsto čuvati legitimna prava i interese kineskih kompanija.”

Analitičari Eurasian Group danas također upozoravaju da bi europsko nametanje carina izgledno izazvalo protumjere koje će nanijeti štetu europskoj industriji čiji dionici već posrću uslijed povijesnog gubitka konkurentnosti uvjetovanog odbacivanjem ruskih energenata i drugim žrtvama za Ukrajinu.

>>>Auf Wiedersehen industrijskoj konkurentnosti Njemačke

Drugi analitičar drže da bi istraga mogla usporiti širenje kapaciteta kineskih dobavljača baterija, iako takav scenarij ne predstavlja veliki ili dugoročni rizik za kineske proizvođače električnih automobila koji se mogu okrenuti drugim izdašnim tržištima na jugoistoku Azije.

Neuvriježeni okidač – blowback

Reuters u izvještaju podcrtava da je istragu izravno inicirala Europska komisija, a ne netko od navodno ugroženih dionika europske automobilske industrije.

Takav je čin krajnje neuobičajen i stiže uslijed širih napetosti između EU-a i Kine.

Komisija Pekingu zamjera na neutralnosti u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i, baš kao što je to slučaj s Rusijom, pokušavao umanjiti svoju ovisnost o kineskom tržištu.

>>>Komisija, inicijator zelenih poticaja, traži odgovor na suparničke zelene poticaje

Po veličini drugo gospodarstvo svijeta, trenutno je prvi europski trgovinski partner pa bi potez Komisije mogao izazvati za aktualnu administraciju uobičajeni “blowback”.

Cui Dongshu, glavni tajnik Kineske udruge (proizvođača) osobnih automobila, u četvrtak je na platformi za razmjenu poruka WeChat napisao da je osobno “snažno protiv” revizije i pozvao EU da zauzme objektivno gledište na razvoj industrije umjesto da “proizvoljno koristi” ekonomske ili trgovačke alate.

Cijena automobila proizvedenih u Kini u Europi je općenito gotovo dvostruko veća nego na domaćem tržištu, dodao je.

(Ne)konkurentnost

Dužnosnici Europske komisije drže da su cijene kineskih modela na europskom tržištu oko 20% niže od lokalnih, što stvara pritisak na autohtone proizvođače.

Komisija bilježi da se udjel kineskih EV-ja na europskom tržištu povećao na 8% i da bi do 2025. godine mogao iznositi 25%.

>>>Ford traži kupca za tvornicu u Njemačkoj | WSJ

Američki Centar za strateška i unutarnja istraživanja (CSIS) navodi da je globalni udjel kineskih proizvođača u izvozu električnih vozila u 2022. godini iznosio 35%, 10% više nego godinu prije.

Većina vozila i pripadajućih baterija, kupce je pronašlo u Europi.

Najveći izvoznik iz Kine pritom je američkih titan Tesla čiji je udjel u ukupnom izvozu od siječnja do kolovoza 2023. godine iznosi 40.25%.

>>>VW, BMW, Nissan, Rivian, Hyundai i Volvo odsječeni od američkih poticaja za električna vozila

Pažljiviji motritelji zelene tranzicije koju je pod prijetnjom klimatskih promjena inaugurirala aktualna Komisija znaju da je Europa već izgubila rat poticajima sa svojim najbližim geopolitičkim partnerom, Sjedinjenim Američkim Državama čije su subvencije za proizvođače električnih automobila izdašnije i primamljivije od europskih zbog čega rastući broj europskih prvaka autoindustrije svoje pogone seli preko Atlantika.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here