Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija, inicijator zelenih poticaja, traži odgovor na suparničke zelene poticaje

Europska komisija će tijekom predstavljanja “Zelenog industrijskog plana” zatražiti pospješivanje napora u suzbijanju učinka kineskih i američkih poticaja za promicanje zelenih tehnologija i zelene tranzicije, javlja Reuters nakon uvida u dokumente.

>>>EU vodi intenzivnu raspravu o prilagodbi, odgovoru na epohalne subvencije SAD-a

Nacrt sugerira da će izvršno tijelo “inzistirati” na poštenoj trgovini i tržišnom natjecanju u kontekstu ustoličenja industrije s nultom emisijom.

>>>Von der Leyen u Davosu: Imamo plan, Zeleni industrijski plan | plansko gospodarstvo

Komisija će iznijeti zamjerke kineskim i američkim planovima, “partnerskim inicijativama koje bi mogle imati neželjeni učinak”.

Prestiž

Dokument navodi da su kineski poticaji u odnosu na bruto domaći proizvod već dugo dvostruko veći od onih u EU i u posljednjoj rundi podrazumijevaju investicije vrijedne 280 milijardi dolara koje iskrivljuju tržište i osiguravaju kinesko vodstvo u brojnim tehnologijama.

>>>EU traži žurnu izmjenu američkih poticaja za kupnju električnih vozila

“Europa i njezini partneri moraju učiniti više kako bi se othrvali učinku ovih nepoštenih poticaja i produljenog iskrivljavanja tržišta,” piše u nacrtu čiji je sadržaj još uvijek podložan promjenama.

Komisija ističe da je slobodna i otvorena trgovina suštinski dio europske strategije čiji je cilj osigurati prestiž u “net-zero” tehnologijama.

Izvršno će tijelo tražiti širenje mreže sporazuma o slobodnoj trgovini, graditi globalno partnerstvo za opskrbu kritičnim sirovinama i također primijeniti mjere za zaštitu trgovine.

>>>‘Zelena tranzicija’ Europske unije deklasirana i izolirana na COP27

Komisija će također istražiti jesu li ovog mjeseca usvojeni zakoni povezani sa stranim subvencijama usklađeni s pravilima Svjetske trgovinske organizacije i kakav je njihov utjecaj na unutarnje tržište.

Blowback

U širem kontekstu, Komisija je nakon inauguracije nove predsjednice Ursule von der Leyen proglasila klimatsku krizu, osmislila Zakon o klimi i sebe proglasila perjanicom svjetske zelene tranzicije.

>>>10 europskih zemalja protiv novog zaduživanja za zelenu tranziciju

Izvršno je tijelo prvo u svijetu najavilo kolosalne zelene poticaje, na što sada, u maniri “blowbacka” ili povratne paljbe, odgovaraju druge nacije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Komisija, inicijator zelenih poticaja, traži odgovor na suparničke zelene poticaje […]

Comments are closed.