Biznis i ekonomijaPreporučeno

Von der Leyen u Davosu: Imamo plan, Zeleni industrijski plan | plansko gospodarstvo

Europska komisija ima Zeleni industrijski plan koji će Europu učiniti domom čiste tehnologije i industrijskih inovacija, rekla je u utorak predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

“Imamo plan, Zeleni industrijski plan, koji će Europu učiniti domom čiste tehnologije i industrijskih inovacija na putu prema nultim emisijama ugljikova dioksida”, rekla je u svom govoru von der Leyen.

>>>Von der Leyen o zelenoj tranziciji: stari je model razbijen i više se neće vratiti

Taj plan trebao bi predstavljati dio europskog odgovora na američki program izdašnih subvencija i poreznih olakšica u području zelene tehnologije.

Akt o smanjenju inflacije

Američki Akt o smanjenju inflacije (IRA) predviđa paket od 369 milijardi dolara subvencija i poreznih olakšica za proizvode poput električnih vozila pod uvjetom da se proizvode na američkom tlu. U Europskoj uniji se stoga plaše mogućeg bijega investicija i seljenja proizvodnje iz Europe u Sjedinjene Države.

>>>Njemačka poziva na europski pandan američkom Aktu o smanjenju inflacije

Predsjednica Komisije kaže da taj plan počiva na četiri stupa: regulatornom okruženju, financiranju, vještinama i trgovini.

>>>EU traži žurnu izmjenu američkih poticaja za kupnju električnih vozila

“Moramo stvoriti regulatorno okruženje koje nam omogućuje brzo širenje i stvaranje povoljnih uvjeta za sektore koji su ključni za postizanje cilja o nultoj neto emisiji. To uključuje energiju vjetra, toplinske pumpe, čisti vodik i skladištenje”, rekla je.

U tu svrhu Komisija će predložiti novi zakon za industriju s nultom emisijom stakleničkih plinova po uzoru na zakon o poluvodičima.

>>>RH dobio odobrenje za 19,8 milijuna eura potpore tvrtki IE-Energy | Komisija

“Novi zakon za industriju s nultom neto emisijom identificirat će jasne ciljeve za čistu europsku tehnologiju do 2030. godinu.”

Planska ekonomija, državni poticaji

Cilj toga zakona bit će usmjeravanje ulaganja u strateške projekte u cijelom opskrbnom lancu. Von der Leyen ističe da će prioritet biti kako pojednostaviti i ubrzati izdavanje dozvola za proizvodnju čistih tehnologija.

Paralelno s tim, Komisija će proučiti kako ubrzati odobravanje važnih projekata čiste tehnologije  od zajedničkog europskog interesa, kako olakšati financiranje i pojednostaviti pristup malih poduzeća i svih država članica tim projektima.

>>>Prekid aktivnosti, otkup prava na ribolov, nadzor… u nadnacionalnom programu EK za RH

U okviru drugog stupa Zelenog industrijskog plana, EU namjerava ojačati ulaganja i financiranje proizvodnje čistih tehnologija. U vezi s tim Komisija će predložiti privremenu prilagodbu pravila o državnim potporama.

>>>Danska izračunala trošak tranzicije na električne automobile, ‘povukla ručnu’

To uključuje porezne olakšice i ciljanu pomoć za proizvodnju u strateški važnom lancu čiste tehnologije kako bi se suzbili rizici preseljenja proizvodnih pogona u treće zemlje zbog stranih subvencija.

Fiskalna impotencija, fragmentacija

Međutim, von der Leyen ističe da je Komisija svjesna da državne potpore ne mogu biti cjelovito rješenje jer samo nekoliko država članica ima dovoljno fiskalnih kapaciteta da subvencionira industriju, a to bi onda dovelo i do fragmentacije unutarnjeg tržišta. Stoga je potrebno pojačati financiranje na razini EU-a kako bi se izbjegla fragmentacija jedinstvenog tržišta i podržala tranzicija u svim državama članicama, a ne samo u nekima.

Fond za europsku suverenost

U tu svrhu  Komisija će predložiti Fond za europsku suverenost u okviru revizije višegodišnjeg financijskog okvira tijekom ove godine.

“To će osigurati strukturno rješenje za jačanje resursa za istraživanje, razvoj i strateške industrijske projekte koji su ključni za dostizanje nulte neto emisije.  Ali, budući da će to potrajati neko vrijeme, razmotrit ćemo rješenje za premošćivanje kako bismo osigurali brzu i ciljanu potporu tamo gdje je najpotrebnija”, rekla je von der Leyen.

Treći stup Zelenog industrijskog plana je razvoj vještina jer i najbolje tehnologije vrijede samo ako postoje kvalificirane osobe koje su sposobne njima upravljati i koristiti ih, kaže predsjednica Komisije.

>>>EU dogovorio carinu na ugljik

Četvrti stup predviđa olakšavanje ravnopravne i otvorene trgovine koja će biti na korist svima. Stoga će se EU zauzimati za sklapanje sporazuma o trgovini sa zemljama poput Kanade, Velike Britanije, Meksika, Čilea, Novog Zelanda i Australije.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Von der Leyen u Davosu: Imamo plan, Zeleni industrijski plan | plansko gospodars… 17/01/2023 […]

  2. […] >>>Von der Leyen u Davosu: Imamo plan, Zeleni industrijski plan | plansko gospodarstvo […]

  3. […] >>>Von der Leyen u Davosu: Imamo plan, Zeleni industrijski plan | plansko gospodarstvo […]

Comments are closed.