PolitikaPreporučeno

Prekid aktivnosti, otkup prava na ribolov, nadzor… u nadnacionalnom programu EK za RH

Europska komisija je u utorak usvojila program za Hrvatsku u okviru Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EFPRA) vrijedan 348 milijuna eura, od čega je 243,6 milijuna europskih sredstava.

Sredstava su u sljedećih šest godina namijenjena za održivo ribarstvo, akvakulturu i preradu te održivo plavo gospodarstvo u obalnom području.

>>>Od 2023. ograničenja ribolova u RH, prilagodba | AdriAquaNet

“Program za Hrvatsku značajno će ubrzati tranziciju prema održivom korištenju prirodnih resursa, podržati zaštitu i obnovu vodene bioraznolikosti, kao i promicati niskougljičnu akvakulturu i preradu. Također će potaknuti zelenu i digitalnu transformaciju, pridonijeti vitalnosti obalnih zajednica i ojačati održivo upravljanje morem”, rekao je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Otkup prava na ribolov

U programu je predviđeno da 46,4 posto sredstava ide za održivo ribarstvo, 39,6 posto za održivu akvakulturu, preradu i marketing, 13,6 posto za održivo plavo gospodarstvo i 0,4 posto za jačanje međunarodnog upravljanja oceanima.

>>>EU treba ‘ojačati svoje vizije’ o razvoju hrvatske obale | Eickhout

Program, između ostaloga, predviđa privremeni i trajni prekid ribolovnih aktivnosti kako bi se pomoglo u postizanju ravnoteže između kapaciteta flote i mogućnosti ribolova; otkup prava ribara na ribolov određenim alatima kao pomoćnog alata za postupno ukidanje određenih vrsta ribolova; ulaganja u poboljšanje infrastrukture ribarskih luka kako bi se olakšala provedba obveze iskrcaja; proširenje pokrivenosti morskim zaštićenim područjima radi podrške ekološkim ciljevima; ulaganja za potporu dekarbonizaciji industrije, ulaganja u selektivnost alata za isključivanje hvatanja vrlo male ribe i izbjegavanje neželjenog ulova; učinkovitu kontrolu i provedbu pravila ribarstva i sveobuhvatne aktivnosti prikupljanja podataka.

Ciljana ulaganja

U akvakulturi su predviđena ulaganja u povećanje produktivnosti, otpornosti, kružno gospodarstvo i prilagodbu klimatskim promjenama; u energetsku učinkovitost i dekarbonizaciju u akvakulturi; jačanje konkurentnosti i poticanje inovativnosti, te diverzifikaciju djelatnosti.

>>>‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ u raspravi o plavom gospodarstvu EP-a

U području održivog plavog gospodarstva poticat će se razvoj gospodarskih aktivnosti povezanih s plavim gospodarstvom podupiranjem zajednica ovisnih o ribarstvu diljem Hrvatske.

>>>Komisija odobrila izravnu dodjelu bespovratnog novca hrvatskim ribarima | državne potpore

Ulagat će se i u održivo upravljanje u Jadranu, unaprjeđenjem znanja o stanju morskog okoliša, povećanjem kvalitete podataka i kroz razvoj sustava razmjene informacija za pomorski nadzor i promicanje suradnje obalne straže.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Prekid aktivnosti, otkup prava na ribolov, nadzor… u nadnacionalnom programu EK … 30/11/2022 […]

Comments are closed.