PolitikaPreporučeno

‘Zelena tranzicija’ Europske unije deklasirana i izolirana na COP27

Sudionici 27. Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP27) u nedjelju su postigli sporazum o osnivanju fonda za siromašne zemlje pogođene vremenskim nepogodama, ali je pritom izostao konsenzus o politikama koje bi trebale ograničiti emisije plinova i spriječiti trend globalnog zatopljenja.

Konačni je tekst rezolucije dogovoren nakon na trenutke žučnih cjelonoćnih pregovora.

U sukusu, dionici su podržali osnivanje klimatskog fonda za naknadu vremenskim neprilikama izazvanog “gubitka i štete” u gospodarstvima u nastajanju.

Detalji su pritom ostali nedorečeni pa ton i oblik novog instrumenta neće biti jasan niti utvrđen do iduće godine.

Nezadovoljstvo Unije

Uočljivo, izostanak novih obveza najviše je uzrujao predstavnike Europske unije čije je izvršno tijelo, Europska komisija, perjanica “zelene tranzicije” i borbe protiv klimatskih promjena.

Reuters navodi da je njemačka tajnica za klimu, Jennifer Morgan, nakon sastanka bila vidljivo uzrujana.

>>>Ugljen je ovih dana isplativiji od prirodnog plina | zelena tranzicija

“Više je nego frustrirajuće vidjeti da su dugo okasnjele korake za ublažavanje i postupno ukidanje fosilnih goriva blokirali brojni veliki emiteri i proizvođači nafte,” rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Nezadovoljstvo su iskazali i drugi pregovarači Europske unije čiji su ciljevi, dogovoreni lani na COP26 u Glasgowu, “kompromitirani”.

>>>Njemačka najavila 200 milijardi eura ulaganja u energetski suverenitet

Konačni tekst sporazuma ne sadrži referencu o postupnom dokidanju “svih fosilnih goriva”, ali ponavlja formulaciju iz Glasgowa o postupnom smanjenju korištenja ugljena i “neučinkovitih subvencija za fosilna goriva”.

>>>HSBC suspendirao bankara zbog propitivanja klimatskih financijskih rizika

“Previše stranaka danas nije spremno za napredak u borbi protiv klimatske krize,” rekao je šef EU-a za klimatsku politiku, Frans Timmermans, čiji je rezime da nije napravljen dovoljan “korak unaprijed za ljude i planet”.

U tekst je također uvrštena referenca o “energiji niskih emisija”, što pojedini dionici tumače kao utiranje puta za nastavak korištenja prirodnog plina čije dokidanje najsnažnije zaziva o prirodnom plinu najovisnija Unija.

>>>Plin je gotov! Plin je gotov! – Živio plin!

“Ovo nije totalni raskid s Glasgowom, ali uopće ne povećava ambicije,” komentirao je norveški ministar za klimu Espen Barth Eide.

Kontekst

27. Konferencija o klimatskim promjenama trpi generalnu krizu kredibiliteta i identiteta uslijed gotovo tri desetljeća postojanih upozorenja o katastrofama koje se nisu materijalizirale.

>>>Klimatski istraživači ožarene savjesti: zloupotrijebili smo najgori scenarij klimatskih promjena

Primjerice, Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) Ujedinjenih naroda u prošlosti je postojano i neumoljivo prognozirao usud, uključujući tvrdnje da će ledeni okov na polovima okopniti s 2014. godinom i slično.

Postojani izostanak alarmantnih predviđanja, uparen s uočljivom pristranošću i propustima u metodologiji “znanstvenih istraživanja” IPCC-a, nakon tri su desetljeća rezultirali generalnim nepovjerenjem u COP agendu.

>>>Klimatski alarmizam rezultira anksioznim životima i lošim politikama: Bjorn Lomborg

Ususret konferenciji objavljeno globalno istraživanje Gallupa o percepciji klimatske krize bilježi da manje od polovice ispitanika (41%) vjeruje kako ona predstavlja “izrazito ozbiljnu prijetnju” njihovim zemljama u sljedeća dva desetljeća.

>>>Rastući alarmizam ne mijenja percepciju opasnosti od klimatskih promjena | istraživanje

Anketa je utvrdila da su strah i zabrinutost osjetno veći u pojedinim zapadnjačkim hemisferama gdje se guraju i provode “zelene politike”.

Europska “zelena tranzicija” započela je “preko noći” s inauguracijom novog predsjedništva Europske komisije pod upravom Ursule von der Leyen.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] ‘Zelena tranzicija’ Europske unije deklasirana i izolirana na COP27 21/11/2022 […]

Comments are closed.