Biznis i ekonomija

Norveški državni fond iskusio rekordni gubitak od 164 milijarde dolara

Direktor Norveškog državnog fonda Nicolai Tangen; Foto: NHH Norwegian School of Economics/YouTube

Norveški državni fond, jedan od najvećih investicijskih fondova svijeta, lani je iskusio rekordni gubitak od 1.64 bilijun kruna (164.4 milijarde dolara) i time zaključio bonacu koja je, uz povremeno posrtanje, potrajala od 2019. godine.

>>>Norveška si uskratila pristup milijardama barela nafte

Prijašnji je rekordni gubitak od “samo” 633 milijarde kruna zabilježen u 2008. godini ususret kolapsu američkog tržišta nekretnina prihvaćenog kao uvertira u Globalnu recesiju.

“Mi smo investirani u 9.000 kompanija u 70 zemalja. Jednostavno se nema gdje sakriti,” rekao je na tiskovnoj konferenciji glavni direktor fonda, Nicolai Tangen.

>>>Amazon dijeli oko 10,000 otkaza, Bezos savjetuje suzdržanost od velikih izdataka

Fond je najveće pojedinačne gubitke zabilježio uslijed posrtanja Amazona, Mete (Facebook) i Tesle.

Udjel u Amazonu rezultirao je gubitkom od 56 milijardi kruna, pad vrijednosti dionica Mete odnio je još 52 milijarde, a Telse 47 milijardi.

Tragična pozadina

Unatoč rekordnom gubitku, ukupna vrijednost fonda, čiji je glavni izvor novca prodaja nafte i derivata, lani se povećala za 89 milijardi kruna, ili za 8.9 milijardi na godišnjoj razini na što su utjecali faktori poput slabljenja nacionalne valute i divljanja cijena energenata u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

>>>Cijena uvoza energenata u Italiji u 2022. udvostručena na 100 milijardi eura

“Moramo biti jako svjesni činjenice da je priljev stigao u tragičnoj pozadini u Europi,” rekao je Tangen. “Ali, izolirana je matematička činjenica da kada su cijene nafte i plina više, ima više prihoda (norveške) vlade i više priljeva u fond.”

Povratak potražnje u Kini

Direktor je za Reuters komentirao i aktualne izazove, uz procjenu da će inflacija ostati razlog za zabrinutost.

>>>Horváth: očekuje se veliki deficit radnika, rastući troškovi i cijene rada

“Inflacija ostaje faktor rizika, osobito u vezi s onim što će se dogoditi kad Kina uistinu okine potrošnju jer bi to mnoge cijene moglo povećati na globalnoj razini,” rekao je.

“Uz to, dakako, mi još uvijek imamo geopolitička žarišta.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima