Biznis i ekonomija

VW, BMW, Nissan, Rivian, Hyundai i Volvo odsječeni od američkih poticaja za električna vozila

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država u ponedjeljak je reklo da su Volkswagen, BMW, Nissan, Rivian, Hyundai i Volvo izgubili pristup poticajima za proizvodnju i prodaju električnih automobila.

Ministarstvo je reklo da novi zahtjevi od utorka prepolovljuju i poticaje za kupnju/prodaju Teslinog Modela 3 sa standardnim dosegom i pogonom na zadnje kotače.

>>>Prizvan poticajima Audi razmatra izgradnju prve tvornice u SAD-u

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena lani je u prosincu usvojila Akt o smanjenju inflacije čija je raskoš zasjenila Zeleni plan Europske komisije i izazvala napetost u transatlantskim odnosima.

Među ostalim, akt predviđa od 3.750 dolara do 7.500 dolara poticaja za kupnju električnih automobila uz uvjet da je 50% vrijednosti komponentni u baterijama proizvedeno ili sastavljeno u Sjevernoj Americi i da je udjel kritičnih materijala nabavljenih na istom području ili od partnera u slobodnoj trgovini 40%.

>>>Habeck i Le Maire tražili ustupke, dobili Ameriku na prvom mjestu

Vozila koja će s utorkom izgubiti poticaje su BMW 330e, BMW X5 xDrive45e, Genesis Electrified GV70, Nissan Leaf, Rivian R1S i R1T, Volkswagen ID.4 kao i hibridni Audi Q5 TFSI e Quattro i Volvo S60.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters