Biznis i ekonomija

Habeck i Le Maire tražili ustupke, dobili Ameriku na prvom mjestu

Ministri gospodarstva Francuske i Njemačke u srijedu su pronašli dobru volju Washingtona da osluhne brige potaknute “Aktom o smanjenju inflacije”, raskošnim odgovorom na Zeleni plan Europske komisije koji bi europske proizvođače mogao potaknuti da svoje pogone presele u Sjedinjene Američke Države.

>>>Komisija, inicijator zelenih poticaja, traži odgovor na suparničke zelene poticaje

Članice Europske unije, čija je konkurentnost silovito narušena uslijed odmjeravanja s Rusijom u kontekstu invazije na Ukrajine, brinu da će protekcionistički američki Akt dodatno umanjiti izglede europskih proizvođača na sjevernoameričkim tržištima

Figa

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i njegov francuski kolega Bruno Le Maire, nakon razgovora s američkom ministricom financija Janet Yellen, kažu da je postignut sporazum o transparentnosti subvencija kako bi Europska unija mogla prilagoditi svoje poticaje.

>>>Ford traži kupca za tvornicu u Njemačkoj | WSJ

“To je postupak, i to je postupak u kojem idete korak po korak,” izjavio je La Maire novinarima.

>>>EU vodi intenzivnu raspravu o prilagodbi, odgovoru na epohalne subvencije SAD-a

Habeck je prije rekao da njihov posjet ispred najsnažnijih europskih ekonomija podcrtava ozbiljnost s kojom EU pristupa novootvorenim pitanjima.

Ulog je, dakako, velik za sve dionike jer subvencije utječu na budućnost europskih industrija bila riječ o proizvodnji električnih automobila, baterija za iste, pristupu sirovinama i inim izazovima zelene tranzicije.

>>>Epohalni državni poticaji napinju odnose, okidaju protekcionizam u Uniji i SAD-u

Reuters piše da izjave nakon sastanka ne ostavljaju dojam da su razgovori, s izuzetkom zavjeta o transparentnosti, bili konkretni ili uspješni za europske prvake.

>>>Auf Wiedersehen industrijskoj konkurentnosti Njemačke

“Mi ćemo (stvoriti) tehničku skupinu kako bismo tu transparentnost učinili učinkovitom,” rekao je Habeck.

“Ne možete imati pošteno natjecanje ako ne postoji puna transparentnost na razini javnih subvencija i javnih poreznih olakšica koje se dodjeljuju privatnim tvrtkama,” dodao je Le Maire.

Stara, nadstranačka primogenitura – protekcionizam

Izjave američkih sudionika razgovora bile su manje specifične oko ishoda i signalizirale da neće biti većih ustupaka.

>>>Sve carine Donalda Trumpa

Nagovještaj aktualnog i budućeg američkog stava istovremeno se mogao čuti tijekom govora o stanju nacije koji je danas održao predsjednik Joe Biden, a čiji je sadržaj na trenutke neodoljivo podsjetio na protekcionizam Donalda Trumpa.

“Večeras najavljujem nove standarde koji zahtijevaju da svi građevinski materijali koji se koriste u federalnim infrastrukturnim projektima budu proizvedeni u Americi. Pod mojom stražom, američke ceste, američki mostovi i američke autoceste bit će napravljeni s američkim proizvodima.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Habeck i Le Maire tražili ustupke, dobili Ameriku na prvom mjestu […]

Comments are closed.