Biznis i ekonomija

Moody’s ‘cool’ oko potencijalnog bankrota Amerike

Moody’s je u utorak zadržao stabilne izglede i vrhunsku Aaa ocjenu kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država uz gledište da neće doći do propusta u servisiranju duga čak i ako se političari ne dogovore oko popuštanja dužničke kočnice, odnosno pomicanja ili daljnje suspenzije granice zaduživanja.

Američka ministrica financija Janet Yellen u posljednjim tjednima sve žučnije upozorava da bi vlada bez novca za otplatu duga i druge tekuće izdatke mogla ostati 18. listopada te da bi prvi bankrot u povijesti Sjedinjenih Američkih država imao katastrofalne posljedice.

>>>Započeli smo pripreme za ‘potencijalno katastrofalan’ bankrot Amerike | bankar Dimon

Dvogodišnji moratorij na dužničku kočnicu u SAD-u je istekao u srpnju otkada se republikanci i demokrati hrvaju oko daljnje strategije u krizi koja nije neuobičajena, iako se nikad nije odvijala u pandemijskim okolnostima.

Tri obroka

“U ovoj etapi, s obzirom na odlučno odbijanje republikanaca da glasaju za obustavu ili povećanje limita duga, očekujemo da će demokrati vjerojatno na vrijeme postići dogovor unutar vlastite stranke o povećanju granice duga kroz proces usklađivanja proračuna, za što je potrebna samo obična većina demokratskih glasova u Senatu (50 senatora i potpredsjednik),” navodi se u izvješću kreditne agencije.

Moody’s vjeruje da bi SAD dug servisirao prema prioritetima čak i u slučaju neuspjeha u pomicanju ili suspenziji limita “kako bi se očuvalo puno povjerenje i kredit vlade i izbjegla značajna remećenja na globalnim financijskim tržištima.”

>>>Sjedinjene Države započele s direktnim uplatama novca za svu djecu | garantirani dohodak

Agencija bilježi da riznicu kratkoročno očekuju tri obroka u plaćanju prinosa, jedan od 4 milijarde dolara 15. listopada, drugi od 14 milijardi 1. studenog i treći od 49 milijardi dolara 15. studenoga.

Propuštanje bilo koje od obveza službeno bi se klasificiralo kao bankrot.

“Općenito, ne bismo smatrali da je taj ishod u skladu s rejtingom Aaa i najvjerojatnije bismo smanjili rejting za sve državne vrijednosnice, isključujući izvanredne olakotne okolnosti,” rekli su iz Moody’s.

>>>Moody’s popravio kreditni rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga

Konačno, ocjenjivači drže da bi utjecaj na kreditni profil SAD-a ostao ograničen budući da bi vrijeme provedeno u insolventnosti bilo kratko, dok je povrat novca u 100-postotnom iznosu izvjestan.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (1)

  1. […] Moody’s ‘cool’ oko potencijalnog bankrota Amerike 06/10/2021 […]

Comments are closed.