PolitikaPreporučeno

Moskva uzvraća udarac | rat u Ukrajini

Rusko ministarstvo obrane u petak je izvijestilo o udaru na vojni cilj u predgrađu Kijeva i najavilo snaženje napada na glavni grad Ukrajine u odgovoru na potapanje admiralskog broda Moskva i druge protuudare unutar ruskih granica.

Ministarstvo je također navelo da su ruske i čečenske snage preuzela potpunu kontrolu nad Željezarom Iljič u lučkom gradu Mariupolju koji je višetjedna opsada ostavila u ruševinama.

>>>Strateško-propagandna analiza potonuća vremešne raketne krstarice Moskva

Reuters javlja da silina eksplozija u Kijevu sugerira najsnažnije udare krstarećim raketama od kraja ožujka i ruskog povlačenja iz gradske okolice i predgrađa.

Povratna paljba

Cilj napada bila je tvornica “Vizar” koja je prema ruskom ministarstvu obrane služila za izradu i popravak projektila, uključujući protubrodske rakete.

>>>Rusija izvela prvi napad strateškim bombarderima | rat u Ukrajini

“Broj i razmjeri raketnih udara na ciljeve u Kijevu bit će povećani u odgovoru na bilo kakve terorističke napade i sabotaže na ruskom teritoriju koje počini kijevski nacionalistički režim,” rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

>>>Čečeni osvojili mariupoljsku luku, predalo se više od 1,000 ukrajinskih marinaca: Kadirov

Prema posljednjim izvješćima Rusija je 14. travnja srušila ukrajinski Mi-8  helikopter koji je napao selo Klimovo u oblasti Brjansk i ukrajinski mlazni borbeni lovac Suhoj Su-27.

Uništena je i grupa od 30 poljskih plaćenika, reklo je ministarstvo.

U potvrdi snaženja zračnih i raketnih napada na Kijev, tamošnji je gradonačelnik Vitalij Kličko u subotu izvijestio o ranojutarnjem udaru na veliku gradsku četvrt Darnickij. U trenutku objave teksta nije bilo konkretnih informacija o žrtvama ili ranjenima.

Kontekst

Rusija je “specijalnu vojnu operaciju” započela 24. travnja, ali se suočila s žestokim otporom Ukrajinaca i širokim zapadnjačkim sankcijama. Njezina je vojna kampanja trenutačno usmjerena na istočnu bojišnicu i osiguravanje kopnenog koridora između poluotoka Krima anektiranog u 2014. godini i dviju oblasti sa stanovništvom ruskog porijekla čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije rata.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima