PolitikaPreporučeno

Možemo! i SDP odustali od ‘točkaste koalicije’; Benčić: No hard feelings’

Kandidatkinja Možemo za premijerku Sandra Benčić objavila je u petak da su propali pregovori s SDP-om o “točkastoj koaliciji” zbog nesuglasica oko ulaznih mjesta u četiri izborne jedinice u kojima bi imali zajedničke liste.

“Pregovori sa SDP-om su završili. Krajnji dogovor je takav da se ne izlazi zajedno u četiri izborne jedinice,” rekla je Benčić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Možemo! je tražio četiri ulazna mjesta u sve četiri izborne jedinice u kojima bi imali zajedničke liste, a SDP im je ponudio dva ulazna mjesta. Stranke će stoga, po svemu sudeći, odvojeno na izbore u svim izbornim jedinicama.

“Do tog dogovora nije došlo, no pregovori su išli u korektnom tonu, i naš zaključak je da ipak idemo u dva bloka”, rekla je Benčić.

Taj je zaključak prihvaćen i od strane SDP-a, dodala te navela da to neće utjecati na njihovu postizbornu suradnju.

“No hard feelings,” dodala je.

Benčić je navela da su recentno napravili istraživanje o tome kako stoje u te četiri jedinice i da bi njihova ponuda bila realna.

“Kad smo dobili te podatke, iznijeli smo našu ponudu. Naša ponuda je bila na temelju činjenice da u sve četiri izborne jedinice imamo mandat, da se samo u jednoj jedinici radi o tome da je taj mandat malo manje vjerojatan,” dodala je. U te dvije jedinice, kaže, donosimo puno više od tog jednog mandata, odnosno radi se o postotcima koji doprinose tome da zajedno steknemo ekstra prednost.

Urša Raukar-Gamulin, Sandra Benčić i Ivana Kekin; Foto: Edvard Šušak/Hina

Dodala je da se zahtjev Možemo temeljio na tome da je minimum s kojim izlaze s pregovora ono što u pregovore donose, a to je – četiri mandata u četiri izborne jedinice.

Maksimalizirat ćemo i izlazak i broj mandata

Benčić je naglasila i da je važno da se u predstojećoj, vrlo kratkoj kampanji pokrije cijeli spektar.

“Neće se izgubiti dio glasova. Neće otići u vjetar jer ćemo mi napraviti jaku kampanju upravo u tim izbornim jedinicama. Maksimalizirat ćemo i izlazak i broj mandata,” poručila je.

Benčić je najavila da iz Možemo u subotu dolaze na zajedničke prosvjede jer žele poslati jasnu poruku koliko je važno izaći na izbore i pobijediti HDZ.

“Mi se sigurno svi borimo za glasove. Tako je to u političkoj utakmici. Međutim, mi nemamo nikakvu namjeru ići protiv bilo koga, osim protiv HDZ-a. Nemamo namjeru ići za bilo koga, osim za promjenu, za drugačiju Hrvatsku koju želimo vidjeti do 2028.,” dodala je.

Rekla je i da Možemo postizbornu koaliciju vidi od centra prema lijevo, kako vjeruju da će te stranke skupiti većinu, kao i da su spremni participirati.

Osvrnula se i na potencijalan zajednički izlazak na izbore s nekim drugim strankama.

“Već razgovaramo s nekim lokalnim i manjim strankama koje su dio naše platforme, ali to nije bilo dio ovih pregovora,” rekla je, ne želeći komentirati odnose SDP-a prema drugim strankama iz koalicije.

Zajednički interes

Arsen Bauk potvrdio je u petak da SDP i Možemo na parlamentarne izbore izlaze u dva bloka, a ne u “točkastoj koaliciji”.

Nakon današnjih razgovora s predstavnicima stranke Možemo oko izlaska u točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice, Bauk je izvijestio da su “završeni” razgovori s kolegama iz stranke Možemo oko zajedničkog izlaska u četiri izborne jedinice.

“Na kraju je zajednički zaključeno i dogovoreno da i u te četiri izborne jedinice izađemo u dva bloka, a ne kao što je bilo razgovora o točkastoj koaliciji,” kratko je dodao.

Bauk je također rekao kako su ocijenili da će na taj način postići bolji izborni rezultat.

Arsen Bauk; Foto: Edvard Šušak/HINA

“Ocijenili smo da ćemo na taj način postići bolji rezultat i da je to bolje za naš zajednički interes, a to je skidanje HDZ-a s vlasti,” rekao je.

Možemo i SDP objavili su 1. ožujka da pokreću pregovore o “točkastoj” koaliciji u četiri izborne jedinice kako bi se izborili za dodatne mandate u jedinicama u kojima lijeve političke opcije tradicionalno slabije stoje i tako došli do “za Hrvatsku poželjne smjene vlasti”.

Grabancijaš/Hina


Izbori 2024

Comment here