PolitikaPreporučeno

Porez na ekstra profit, javni stanovi, raskidanje koncesija… – 13 hrabrih politika Možemo! i SJG-a

Stranke Možemo! i Srđ je Grad (SJG) predstavile su u četvrtak u Dubrovniku svojih trinaest ‘hrabrih poteza’, koje namjeravaju napraviti nakon pobjede na parlamentarnim izborima.

Kandidatkinja za premijerku Sandra Benčić rekla je kako će se fond javnih stanova za trajni najam puniti iz proračuna, ali i posebnih poreza.

“Jedan od tih je i porez na ekstra profit banaka i trgovačkih lanaca. Profiti banaka u 2023. rasli su za 90 posto. Nećemo više pumpati novac bankama za kamate. HNB je utvrdio da je sa svakim novim ciklusom APN-a cijena stanova rasla za deset posto”, rekla je Benčić.

Dodala je kako će se poticajima podržati obnovu kuća u ruralnim područjima, a izgradnjom studentskih domovima rasteretiti tržište najma.

“Preko praznika sobe neće na turističko tržište, već će služiti za mobilnost studenata”, rekla je Benčić.

Politička hrabrost

Istaknula je kako Možemo! ima političku hrabrost raskidati koncesijske ugovore, što je dokazano na primjeru zagrebačkog pročistača voda.

“Koncesija je za Grad Zagreb bila skupa, a onemogućavala nas je u investiranju. Najavili smo raskidanje koncesije. Za takve poteze treba imati političku hrabrost, da se oduprete partikularnim interesima”, rekla je Benčić.

Konferencija za medije stranaka Možemo! i Srđ je Grad; Foto: Foto: Baldo Marunčić/HINA

“Stat ćemo na kraj prekomjernom uvozu hrane. Domaćim proizvođačima ćemo osigurati pristup ogromnom tržištu javne nabave hrane i pića za javni sektor, a da dužina transporta bude jedan od kriterija. Time otvaramo tržište koje je vrijednije od svih ukupnih subvencija za poljoprivredu, a proizvođači će moći planirati više godina unaprijed pa će moći i investitori. A na našim stolovima će biti hrana naših proizvođača”, navela je.

Dodala je kako će se jačati primarna zdravstvena zaštita, a vratiti neke usluge koje su u međuvremenu dodijeljene bolnicama. “Tri smo godine u Saboru zagovarali hitnu helikoptersku službu, a sad su napokon pristali, ali još nisu realizirali. Nama će to biti prioritet”, najavila je.

Promijeniti način izbora ustavnih sudaca

Komentirajući poteze predsjednika Zorana Milanovića prema Ustavnom sudu, Benčić je izjavila kako svi akteri trebaju poštivati odluku suda.

“Postoji problem da je HDZ zarobio institucije, pa tako i Ustavni sud. Ali Možemo! je uvijek na strani izgradnje institucija, jer jedino njihovim jačanjem možemo vratiti povjerenje građana, ali i biti država u pravom smislu te riječi. Ali isto tako, kad se dođe na vlast, nema trtarenja, nego problem u izboru ustavnih sudaca treba promijeniti. Ne birati islužene političare, već ustavnopravne stručnjake”, poručila je Benčić.

Građanski odgoj, pravo glasa od 16 godine

Gradska vijećnica SJG Petra Marčinko rekla je kako je jedino rješenje krize stanovanja, posebno za mlade, u povećanju fonda javnih stanova za trajni najam. “Zalažemo se za građanski odgoj u školama i za pravo glasa od šesnaeste godine. Također, i za potpunu solidarnost prema ranjivim skupinama društava, a posebno na temu ženskog reproduktivnog zdravlja i ženskih prava na tržištu rada”, izjavila je Marčinko.

Konferencija za medije stranaka Možemo! i Srđ je Grad; Foto: Foto: Baldo Marunčić/HINA

Gradski vijećnik SJG Đuro Capor istaknuo je kako je prvi hrabri potez, odlazak Ivana Turudića s mjesta glavnog državnog odvjetnika, važan jer aktualna vlast stvara nepovjerenje građana u pravosuđe.

“Problem nije samo u Zagrebu. Čak je i izbor javnog bilježnika u Dubrovniku podložan koruptivnoj sprezi lokalnog HDZ-a s ministrom Malenicom, kojem je gradonačelnik Franković preporučio osobu iz gradske uprave”, poručio je Capor.

Županijski vijećnik SJG Marko Giljača kao jedan od hrabrih poteza istaknuo je zaštitu prostora i pomorskog dobra diljem obale.


Povezane vijesti