Politika

Možemo! predstavilo program za u predizbornim kampanjama zanemarenu kulturu | EU izbori 2024.

Stranka Možemo! će se u Europskom parlamentu boriti za kulturu koja je održiva, dostupna i relevantna i koja štiti radnike u kulturnom i kreativnom sektoru, najavili su u četvrtak na konferenciji za novinare kandidati za Europski parlament Urša Raukar-Gamulin, Marta Kiš i Gordan Bosanac.

Kulturni sektor ključan je za društvo u cjelini, a nijedna druga stranka ga uopće nije stavila u teme ove kampanje za EU izbore, kazala je Raukar-Gamulin istaknuvši da upravo kultura i umjetnost mogu značajno pridonijeti neophodnoj koheziji i zajedništvu, kako u Hrvatskoj, tako i EU u cjelini.

U kontekstu u kojem se susrećemo sa sve većim brojem migrantskih radnika, iznimno je važno da gradimo sustav koji će omogućiti bolju integraciju stranih radnika i razumijevanje kulture iz kojih dolaze, rekla je i napomenula kako će nam do 2030. trebati pola milijuna radnika.

Javno financiranje umjetničkog stvaralaštva

Naglasila je i kako je iznimno važno ulagati u održivost kulturnog sustava za što su presudni EU fondovi.

“Možemo! će u EU parlamentu raditi kako bi razvili što snažniju kulturnu razmjenu i suradnju, da programske linije postanu što raznolikije, što pristupačnije i uključivije najširem mogućem broju aktera koji rade na proizvodnji kulturnih sadržaja”, poručila je Raukar-Gamulin.

Dodala je da će se Možemo! zalagati i za slobodu umjetničkog stvaralaštva i njegovo javno financiranje, a protiviti ekstremnoj desnici “koja kulturu vidi samo kao državnu, koja ima svoje odabrane autore, koja cenzurira i zabranjuje i koja sve ono što ne vidi kao podobno stavlja na tržište”.

Marta Kiš naglasila je  kako će u Europskom parlamentu raditi na uspostavi zajedničkih europskih standarda u zapošljavanju te socijalnim i radnim pravima u kulturnim i kreativnim sektorima. “Možemo! želi jačati kulturnu baštinu kroz aktivno uključivanje lokalnih sudionika u kulturne programe i primjenu suvremenih načina korištenja i interpretacije baštine čime bi ju povezali s gospodarskim granama poput razvoja turizma, malog i srednjeg poduzetništva, lokalnih obrta, ali ono što je najbitnije, osigurali održivost i dostupnost naše baštine”, kazala  je Kiš.

Poručila je kako kultura treba biti jedan od predvodnika zelene tranzicije. “Upravo kultura može biti ključna u podizanju svijesti o važnosti hitnog djelovanja u tom polju”, ustvrdila je.

Nositelj liste, Gordan Bosanac, uzgred je komentirao i nevolje koje su snašle kandidata Domovinskog pokreta Stephena Nikolu Bartulicu, a koji u posljednjim danima ima velikih poteškoća u pojašnjavanju porijekla svoje imovine.


Povezane vijesti

Comment here