Biznis i ekonomijaPreporučeno

ECB opustio monetarnu politiku, ‘cjenovni pritisci i dalje snažni’

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je smanjila referentne kamatne stope u financijskom sustavu u prvom popuštanju monetarne politike od srpnja 2022. godine.

Vijeće je kamatne stope smanjilo za 25 baznih bodova.

Kamata na novčane depozite sada iznosi 3.75%, a za glavne operacije refinanciranja 4.25%.

Tržišta su naširoko očekivanu korekciju prihvatila kao početak novog ciklusa popuštanja, no podaci u realnom vremenu sugeriraju nastavak inflatornih pritisaka, vidljivog u kretanju cijena i plaća.

Inflacija u europodručju u svibnju se nakon dvomjesečne stanke ponovno i neočekivano zagrijala. Reuters piše da bi neizvjesnost sljedeći rez kamatnih stopa mogla odgoditi “mjesecima”.

“Upravno vijeće nastavit će slijediti pristup koji ovisi o podacima i od sastanka do sastanka za određivanje odgovarajuće razine i trajanja ograničenja,” naveli su u priopćenju ECB-a.

Analitičari do kraja godine očekuju još dva smanjenja, izgledno u rujnu i prosincu, u poredbi s do pet korekcija prognoziranih na početku godine.

Upravno vijeće odlučilo je smanjiti tri ključne kamatne stope ECB‑a za 25 baznih bodova. U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja smanjit će se na 4,25%, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana na 4,50%, a kamatna stopa na novčani depozit na 3,75%. Smanjenje će stupiti na snagu 12. lipnja 2024.

Stanka

Da je smanjenje u srpnju neizgledno sugeriraju i izjave članova Upravnog vijeća iz Nizozemske i Njemačke, Klausa Knota i Isabel Schnabel, koji su oboje odvagnuli da bi pauza bila prigodna i/ili nužna jer podaci o gospodarskoj aktivnosti ukazuju da stezanje nije prigušilo rast.

“Odluke o kamatnim stopama temeljit će se na … procjeni izgleda inflacije u svjetlu pristiglih ekonomskih i financijskih podataka, dinamici temeljne inflacije i silini prijenosa monetarne politike,” naveli su iz ECB-a. “Upravno vijeće se unaprijed ne obvezuje na određenu stopu.”

Oprezna komunikacija stiže uparena s novom procjenom ECB-a prema kojoj će inflacija u 2025. godini iznositi 2.2%, u poredbi s 2.0% prije.

Unatoč napretku ostvarenom u proteklim tromjesečjima, domaći cjenovni pritisci i dalje su snažni u uvjetima povećanog rasta plaća te će inflacija vjerojatno ostati na razinama višima od ciljne u velikom dijelu sljedeće godine. Najnovije projekcije stručnjaka Eurosustava za ukupnu i temeljnu inflaciju revidirane su naviše za 2024. i 2025. u odnosu na projekcije iz ožujka. Stručnjaci sada predviđaju da će ukupna inflacija prosječno iznositi 2,5% u 2024., 2,2% u 2025. i 1,9% u 2026. U vezi s inflacijom bez energije i hrane stručnjaci predviđaju prosječnu stopu od 2,8% u 2024., 2,2% u 2025. i 2,0% u 2026. Gospodarski rast trebao bi se povećati na 0,9% u 2024., 1,4% u 2025. i 1,6% u 2026.


Povezane vijesti

Comment here