PreporučenoTech

Mozgovi svinja djelomično oživljeni četiri sata nakon smrti: Nature

Američki znanstvenici su djelomično oživjeli mozgove svinja četiri sata nakon klanja životinja raspirujući raspru o granici između života i smrti, piše BBC.

Istraživanje je pokazalo da se može zaustaviti smrt stanica u mozgu i ponovno uspostaviti pojedine veze, iako su izostali dokazi o vraćanju svijesti o okolišu i drugih percepcija.

Iznenađujuće otkriće provocira ideju da se um nepovratno gasi nekoliko minuta nakon prestanka dotoka krvi.

Koktel za reanimaciju

Znanstvenici su u eksperimentu koristili 32 mozga iz klaonice te ih četiri sata nakon klanja životinja spojili na sustav koji je razvio tim s Yale sveučilišta.

Sustav je simulirao puls i ritmički upumpavao specijalnu tekućinu oko mozgova, uključujući sintetičku krv koja nosi kisik i lijekove za usporavanje ili inverziju stanične smrti.

“Mi smo pokazali da je proces stanične smrti postupan, stupnjevit i da se dijelovi tog procesa mogu odgoditi, sačuvati ili čak invertirati.”

NENAD SESTAN

Mozgovi su koktel primali šest sati nakon čega su znanstvenici uočili moždanu aktivnost.

Studija, objavljena u žurnalu Nature, među ostalim je pokazala redukciju stanične smrti, oporavak krvnih žila i ograničenu moždanu aktivnost. Istraživači su potvrdili funkcioniranje sinapsa, odnosno veza za komunikaciju između živčanih stanica. Mozgovi su također pokazivali normalnu reakciju na administraciju lijekova i koristili istu količinu kisika kao njihovi živi parnjaci. Sve se to događalo deset sati nakon obezglavljivanja svinja.

Ključno, u mozgovima je izostala električna aktivnost (EEG) koja signalizirala svjesnost ili percepciju. U suštini, to su još uvijek bili mrtvi mozgovi.

“Živineživi”

Istraživači kažu da otkriće transformira ideje i spoznaje o smrti mozga, odnosno osporava uvriježeno mišljenje da ona nastupa brzo i nepovratno nakon uskraćivanja kisika.

>>>VIDEO: briljantna nova tehnologija signale iz mozga pretvara u govor

“Stanična smrt u mozgu se događa preko dužeg vremenskog okvira nego što smo mislili,” rekao je profesor neuroznanosti Nenad Sestan sa Sveučišta Yale. “Mi smo pokazali da je proces stanične smrti postupan, stupnjevit i da se dijelovi tog procesa mogu odgoditi, sačuvati ili čak invertirati.”

Znanstvenici kažu da su s bojazni promatrali hoće li mozgovi pokazati aktivnost povezanu sa sviješću jer bi u tom slučaju prekinuli eksperiment. Etičari su u studiji naveli da su potrebne nove smjernice na ovom novom polju znanosti jer bi životinje korištene u pokusima mogle završiti u “sivoj zoni – nežive, a opet ne potpuno mrtve.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima