PolitikaPreporučeno

‘Mrtva trka’ za hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH

Centralna izborna komisija BiH u prvim je satima ponedjeljka izvijestila da je Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), na uzorku od 54.73% glasačkih listića osvojila 51.36% glasova u utrci za hrvatskog člana tripartitnog predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), dok je kandidat hrvatskog naroda i lider Demokratske fronte Željko Komšić kaskao s 48.64% glasova.

Foto: CIK/Klix

Komšić je prije u nedjelju proglasio pobjedu nakon što su interne ankete i pojedini izvori sugerirali da uživa veliku prednost, pobjedu je nakon objave djelomičnih rezultata potom proglasila i Krišto.

Prebrojavanje glasova nastavit će se u ponedjeljak u 9 sati ujutro.

Kraj ere

Posljednji rezultati istovremeno bilježe izvjesnu pobjedu Bošnjačkog kandidata Denisa Bećirovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) koji je uz potporu 11 građanskih stranka osvojio 55.78% glasova i tako dokinuo dominaciju Stranke demokratske akcije (SDA) i Bakira Izetbegovića koji je na vlasti od kraja rata u 1996. godini.

>>>Strašno jaki argumenti, apsolutna podrška Daytonu… opstojnost BiH: govor Milanovića u Jajcu

Pobjeda je pritom izrazito uvjerljiva pa je Bećirović na temelju 80% prebrojanih glasova osvojio njih 256.435 a Izetbegović 176.480.

>>>Paralele s Ukrajinom, unitarizam i ‘nemoguća država’ u osvrtima konstituenata BiH

Najvažniji koalicijski partneri SDP-a su Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS) čija je predsjednica Glavnog odbora Sabina Čudić rezultate karakterizirala kao povijesne.

“Režim je pao. Svjedočimo povijesnom porazu SDA,” rekla je.

“Ljudima u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj: Prije 32 godine, Titova Jugoslavija je bila ispred Mađarske, Čehoslovačke, Rumunjske i Bugarske. Devedesete su bile razorne i pozivam sve ljude u regiji da se uozbiljimo zbog ljudi, da iskreno i ravnopravno surađujemo. Destabilizacija bi nas vratila u srednji vijek. Nemamo to pravo raditi. Crnoj Gori i Podgorici – imate iskrene prijatelje. Srbiji i Beogradu – vrijeme je da gradimo bolju budućnost. Vrijeme je da riješimo otvorena pitanja i da ne pravimo nova otvorena pitanja. Hrvatskoj i Zagrebu – dvije države su oslonjene jedna na drugu. Imamo 1.000 kilometara kopnene granice. Prekinimo svađe i surađujmo.”

DENIS BEĆIROVIĆ

Dodik je novog predstavnika Bošnjaka neposredno pozdravio još jednom najavom secesije.

>>>Republika Srpska utire put secesiji

“Lakše ćemo odvojiti Republiku Srpsku sigurno. Doći ćemo do njezine nezavisnosti s takvim stavovima koje smo čuli. Apsolutno ne očekujem ništa normalno s nenormalne strane. Nemam namjeru da čestitam niti očekujem da on meni čestita. Ta doza ignoriranja Ustava i svega, nametanja rješenja, dovest će do toga da Republika Srpska uradi ono što mora,” rekao je prema izvještaju Klixa.

Uvjerljiva pobjeda Cvijanović

Izvjesnu i uvjerljivu pobjedu bilježi i srpska kandidatkinja za Predsjedništvo, Željka Cvijanović.

Glasnogovornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević u 23 sata je naveo da na temelju rezultata s 82% biračkih mjesta Cvijanović uživa prednost od oko 90,000 glasova u poredbi s protukandidatom Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Cvijanović je zavjetovala da će štiti nacionalne interese.

Predsjedništvo Republike Srpske

“Mrtva trka” u prvim satima ponedjeljka vodi se i za predsjedanje Republikom Srpskom gdje su pobjedu istovremeno proglasili Milorad Dodik iz Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP).

>>>Separatistička htijenja snaže prisutnost EUFOR-a u BiH

Pobjedu je u objavi na Twitteru neposredno nakon ponoći proglasio predsjednik PDP Branislav Borenović.

>>>14 preporuka za BiH: Komisija

“Ljudi, ovo je gotovo, pobjeda Na osnovu 461.825 prebrojanih (72,3%): Jelena Trivić 236.560 (51%) glasova, Milorad Dodik 225.265 glasova (48%) pobjeda, pobjeda, pobjeda.”

“Predsjednik RS-a je kandidat SNSD-a, to jest ja,” istovremeno je deklarirao Dodik prema citatu Klixa.

Posljednji, u ponedjeljak ujutro objavljeni podaci Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine bilježe njegovo, izgledno nedostižno vodstvo (više).

Kontekst

Građani BiH u nedjelju su na više od 5900 biračkih mjesta izašli na Opće izbore u kojima je birano 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti.

>>>Oni koji biraju gospodina Komšića i smatraju da je to legitimno, griješe: Predsjednik  

Biralo se tri člana Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS.

>>>Predsjednik premijeru ponovio: stanje u BiH ugrožava nacionalnu sigurnost

U utrci je sudjelovalo nešto više od 7200 kandidata iz 90 političkih stranaka i 38 stranačkih koalicija te 17 neovisnih kandidata. Izlaznost je bila 50%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] ‘Mrtva trka’ za hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH 03/10/2022 […]

Comments are closed.