PolitikaPreporučeno

Republika Srpska utire put secesiji

Srbijanski zastupnici u petak su glasali za početak postupka proglašavanja autonomije Republike Srpske (RS) i povlačenje iz oružanih snaga, poreznog i zakonodavnog sustava Bosne i Hercegovine u neobvezujućoj rezoluciji koja utire put secesiji.

Povlačenje iz zajedničke sigurnosti, vladavine prava i gospodarskog sustava udar je na temeljne potpornje BiH koja je nakon rata u 1992.-1995. godini podijeljena na dvije autonomne regije – Republiku Srpsku i Federaciju kojom dominiraju Hrvati i Bošnjaci.

>>>Ljevica, zeleni i liberali nadglasali konzervativce, rezolucija o BiH ‘bez konstitutivnih naroda’

Reuters navodi da je za secesiju glasao donji dom Republike Srpske, rezolucija je neobvezujuća bez privole gornjeg doma.

Trenutak osvajanja slobode

Oporba je ususret sjednici kritizirala povlačenje karakterizirajući ga kao dio predizborne kampanje ususret općim izborima u 2022. godini, njezini su predstavnici dom napustili prije glasanja.

Iako neformalna, rezolucija je prihvaćena kao “pismo namjere” srbijanskog lidera Milorada Dodika koji već godinama propituje ustavnost sudstva i tužiteljstva i drugih institucija čiji je ustroj odredio mirovni sporazum pod patronatom međunarodne zajednice.

>>>Hrvatski zastupnici zdušno osudili ‘pokušaj brisanja konstitutivnih naroda BiH’ | EP

“Ovo je trenutak osvajanja slobode za Republiku Srpsku,” rekao je Dodik u parlamentu. “Bosna je eksperiment … ne vjerujem da može opstati jer nema unutarnji kapacitet za opstanak.”

Njegov je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uz nekolicinu saveznika zaključak o povlačenju usvojio s 48 od 83 moguća glasa.

Rezolucija od regionalnih vlasti traži da u roku od šest mjeseci iscrtaju nove, neovisne zakone o vojsci, poreznom sustavu i sudstvu.

“Slijepa ulica”

Na potez su u zajedničkoj izjavi reagirala veleposlanstva Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Italije i drugih sastavnica Europske unije.

>>>RH neće prihvatiti jednostrane revizije Daytonskog sporazuma | Ured predsjednika

“Članovi vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesne da je nastavak ovog puta slijepom ulicom i izazivanja Daytonskih okvira (wiki) štetno za ekonomske izglede entiteta, prijetnja stabilnosti zemlje i čitavoj regiji te da ugrožava budućnost Bosne u EU,” napisali su veleposlanici u zajedničkoj izjavi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima