FunPreporučeno

Nacionalni park Glacier uklanja znakove koji tvrde da će se svi ledenjaci otopiti do 2020.

Uprava američkog Nacionalnog parka Glacier poznatog po ledenjacima uklanja znakove koji navode da će se isti otopiti do 2020. godine, javlja lokalni KPAX TV u Montani.

>>>Smrzavanje valova na obali: GIF

Glasnogovornica parka Gina Kurzmen pojašnjava da su se upozorenja postavljena u ranim 2000-im godinama na temelju tadašnjih znanstvenih studija i alarmantnih podataka pokazala netočnima i da nova istraživanja ukazuju na puno složeniji mehanizam povlačenja ledenjaka.

Glavni znak, postavljen u središnjem centru za posjetitelje St. Mary, uklonjen je još u svibnju 2019. jer je odudarao od okoliša, dok će se druge oznake u parku koji se prostire na 4.101 km2 zamijeniti tempom koji dozvoljava proračun.

>>>Nature povukao utjecajnu i alarmantnu studiju o zagrijavanju mora

Kurzmen je rekla da će uprava parka nastaviti surađivati s Američkim geološkim zavodom na promatranju ledenjaka i oznake zamijeniti prema potrebi.

Glacier je na kraju “Malog ledenog doba” koje je potrajalo do sredine 19. stoljeća imao 150 ledenjaka a danas ih ima 25. Posljednja istraživanja sugeriraju da će oni nestati do 2030. godine.

Pratite nas na Google vijestima