PreporučenoTech

Čitanje online sadržaja, nove planirane akcije i virtualne bilješke: Google asistent na CES-u

Alphabetov Google je nastup na ponajvećem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu i ove godine posvetio svojem sve ljudskijem asistentu, pogledajmo ključne novosti.

Čitanje web stranica

Naišli ste na zanimljiv ali podugačak članak na Grabancijašu upravo u trenutku kad ste se sjetili da morate pokupiti klinca iz vrtića ili skoknut do dilera po travu jer u šugavoj Hrvatskoj marihuana još nije legalna? Ako imate uređaj s android OS-om Google asistent će uskoro za vas moći pročitati sadržaj pojedine web stranice bilo kroz pametne zvučnike, bežične slušalice ili audio sustav vašeg pametnog električnog automobila koji vam je osigurala hrvatska vlada subvencijama i plaćama od 8 tisuća eura u javnom, odnosno 10 tisuća eura u fiskalnom politikom oslobođenom privatnom sektoru.

Google navodi da je naracija asistenta intuitivna i uključuje prepoznavanje glavnog sadržaja, što znači da bi čitanje “priča” trebalo biti lišeno spomena sporednih elemenata na stranici, komentara ili linkova.

>>>Google asistentu, ušutkaj sve moje uređaje

Očekuje se da će asistent čitati i prijevode stranice sa stranih jezika te, ako poželite, automatski pomicati stranicu i označavati čitani dio teksta.

Planirane akcije

Unaprjeđeni asistent će također moći izvršiti jednokratne planirane akcije što je dobrim dijelom povezano s rastućim brojem uređaja za “pametne domove”. Primjerice, korisnici će moći reći “Hey Google, danas upali svjetla u 18 sati” ili “isključi/uključi TV/zvučnike za pola sata”.

Ljepljive bilješke

Asistent papirnate bilješke i podsjetnike koje uobičajeno lijepimo po frižiderima, izlaznim vratima ili kondomima prenosi na zaslone pametnih uređaja, bilo za određenu osobu ili čitavu obitelj. Dovoljno je reći: “Hey Google, ostavi bilješku koja kaže: ‘nemoj zaboravit pokupit klinca i kupit travu” i nota će se naći na “zaključanom zaslonu” odabranog gadgeta.

Brzo biranje

Komplementarno virtualnim “post it” bilješkama, asistent će uskoro ponuditi i mogućnost postavljanja važnih brojeva na “zaključani zaslon” koji će se moći birati dodirom ili glasovnom naredbom, ako to dozvolite.

Simultano prevođenje

Unaprijeđen je i na prošlogodišnjem CES-u predstavljen “Prevoditelj” koji korisnicima uređaja s instaliranim asistentom omogućuje da u realnom vremenu komuniciraju s ljudima čiji jezik ne znaju. Tehnologija, koja polako stasa u “univerzalni prevoditelj” iz Zvjezdanih staza, brzo nalazi primjenu u poslovnom svijetu a među novim korisnicima su divovi poput American Airlinesa ili HSBC-a.

Yo, to nije bilo za tebe

Google asistent ne bi trebao bilježiti ili snimati podatke osim ako to nije izazvano riječima “Hey Google” no praksa pokazuje da splet okolnosti, poput riječi izgovornih u blizini ili na TV-u, nehotice može pokrenuti pomoćnika. Korisnici koji primijete neželjenu aktivaciju uskoro će moći reći “Hey Google, to nije bilo za tebe” što će rezultirati brisanjem posljednjeg zabilježenog podatka.

>>>Mercedesov svjetlosni AVTR za nastavak Avatara top koncept CES-a: VIDEO

Google, poznat po postupnoj ali postojanoj primjeni novih tehnologija nije naveo precizne rokove za isporuku navedenih značajki koje će prema izjavama na CES-u postati dostupne “kasnije ove godine”.

via TechCrunch