Biznis i ekonomijaPreporučeno

Neuobičajeno povećanje zaliha u SAD-u, delta i snaženje dolara pritišću cijene nafte

Suočene s porastom zaraza, snaženjem dolara i neočekivanim gomilanjem zaliha u Americi cijene nafte u četvrtak su pale na 66 dolara po barelu, najnižu razina od svibnja. Predvodnik pritiska je delta soj koronavirusa koji hara necijepljenom ali i procijepljenom populacijom širom svijeta.

>>>Cijene nafte sugeriraju generalni optimizam veljača, 2021.

“Duža od očekivane bitka protiv nevidljivog neprijatelja učinila je ulagače opreznima i pragmatičnima, što je dovelo do postupno nižih cijena,” rekao je Tamas Varga iz naftnog brokera PVM. “Potencijalno povlačenje monetarne potpore, kaotično preuzimanje Afganistana od strane talibana koje prijeti još jednom migracijskom krizom i zabrinutost zbog postojanog širenja virusa održavaju potražnju za dolarom, što, zauzvrat, djeluje kao kočnica bilo kakvom pokušaju poticanja rasta cijena nafte.”

Cijena referentnog Brenta u četvrtak je pala za 2,31 dolara ili 3.4%, na 65,92 dolara. Dodirnuta je razina posljednji put zabilježana 21. svibnja. Američki West Intermediate (WTI) pao je za 2,20 dolara ili 3.4%, na 63,26 dolara, također najniže od 21. svibnja.

“Zabrinutost zbog smanjenja očekivane potražnje uslijed povećanja broja slučajeva koronavirusa u svijetu doprinijela je padu,” rekao je Naeem Aslam iz brokera Avatrade.

>>>Cyber ‘otimači’ američkog cjevovoda: naš je cilj novac, ne želimo stvarati probleme za društvo

Međunarodna agencija za energiju prošloga je tjedna zbog širenja delte umanjila izglede za potražnju, no OPEC zasad nije revidirao prognoze.

Reuters bilježi i neočekivano, za ljetno doba na sjevernoj hemisferi neuobičajeno povećanje zaliha motornih goriva u Sjedinjenim Državama.

Pritisak na cijene povećava i snaženje američkog dolara uslijed očekivanja da bi Federalne rezerve svoju raskošno opuštenu monetarnu politiku mogle započeti stezati već ove godine. Snažan dolar ima poveći utjecaj na generalne trendove jer naftu poskupljuje korisnicima drugih valuta.

Pratite nas na Google vijestima