Biznis i ekonomijaPreporučeno

Cijene nafte sugeriraju generalni optimizam

Cijene nafte u petak su se popele do najvećih razina u posljednjih godinu dana, signalizirajući da je stezanje ponude i potencijal rasta američke ekonomije utjecao na generalni optimizam.

“Rastuće uvjerenje da je u preokret u ekonomskom i naftnom oporavku iza ugla velik je poticaj sirovini,” komentirao je Vandana Hari, analitičar tržišta energijom pri Vanda Insights. “U ovom trenutku, istovremeno stezanje ponude kroz dodatno smanjenje saudijske proizvodnje potpiruje vjetar u leđa,” dodao je za Reuters.

>>>Klimatski ciljevi Europske unije imaju ‘duboke geopolitičke posljedice’ | think-tanks

Referentni sirovi brent u petak se popeo za 40 centi, ili 0.7%, na 59.24 dolara po barelu. Cijena se tijekom dana penjala do 59.41 dolara, što je najviša razina od 22. siječnja prošle godine. Izgledno je da će nafta tjedan zaključiti s rastom od oko 6%.

Primarni pokretači trenda su “disciplina OPEC +” i vijest o boljim od očekivanih narudžbama u američkoj industriji, kao i nada da će američko gospodarstvo zapljusnuti 1.9 bilijun više nego manje direktne pomoći potrošačima.

“Disciplina OPEC + zaista je pozitivna,” rekao je Michael McCarthy, glavni tržišni strateg CMC Marketsa, misleći na Organizaciju zemalja izvoznica nafte + Rusiju.

>>>Tržište nafte ‘liže rane’ nakon paklene 2020.

Savez je ovog tjedna potvrdio potporu dubokom smanjenju opskrbe što je pomoglo u smanjenju nagomilanih globalnih zaliha sirove nafte. Narudžbe otkrivaju da tržište podršku nalazi i u Kini.