PolitikaPreporučeno

‘Ništa za pokazati’ – o proširenju Unije tek najesen | Delo

Slovenija tijekom svog predsjedavanja Vijećem EU-a u drugoj polovici ove godine predviđa da kao domaćin ugosti neformalni summit čelnika zemalja članica posvećen otpornosti Unije na krize, a dan nakon toga i summit EU-zapadni Balkan, no kordinacija Bruxellesa i Ljubljane još je u tijeku, a termini neusklađeni, piše u subotu ljubljansko “Delo”.

>>>‘Bugarski nacionalni korijeni’ blokirali otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom

Prema planu slovenske vlade, to bi trebala biti dva središnja događaja, no njihova izvedba “još je u zraku”, a sporan je i termin, sredina rujna, što ga je predložila vlada premijera Janeza Janše, tvrdi vodeći slovenski list, pozivajući se na neslužbene izvore u Bruxellesu

Teškoće u dogovoru za te sastanke “u živo” u Sloveniji ne izaziva samo “nepredvidiva epidemiološka slika”, pa Bruxelles još nije dao svoje zeleno svjetlo Sloveniji za pripremu  ta dva sastanka na vrhu, navodi list.

>>>Komisija objavila ‘stroge ali pravedne ocjene’ | godišnji Paket o proširenju EU-a

Rujanskom terminu u Bruxellesu nisu naklonjeni i kao drugi mogući navode mjesec studeni, ali niti on još nije potvrđen, a prema neslužbenim izvorima zapleti su  povezani i sa sadržajnim naglascima sastanaka, o čemu se treba uskladiti s kabinetima predsjednice Europske komisije  Ursule von der Leyen i predsjednika Europskog Vijeća Charlesa Michela.

Ništa za pokazati

Što se tiče summita EU-zapadni Balkan, u Bruxellesu neslužbeno ocjenjuju da bi pravi trenutak za to možda bio krajem godine, tek kad se u pogledu širenja EU-a na Balkan “bude imalo što pokazati”, što sada nije slučaj, navodi “Delo.

>>>EU prvi put bez zaključaka o proširenju

– O slovenskom planiranju sastanaka tijekom predsjedanja EU-om u Bruxellesu se odvijaju živahne rasprave, a pogledi na summit EU-zapadni Balkan su različiti. Prijedlog Slovenije da se on održi već u rujnu nema mnogo potpore, po našim informacijama, piše list.

– Jedan od argumenata za to je da  se do rane jeseni  ne očekuju velike promjene glede proširenja. Osim toga, ovog bi ljeta mogla biti održana konferencija za zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa, pa ne bi bilo svrsishodno da ti skupovi vremenski budu odmah jedan iza drugoga.

>>>Think tank prepoznao silinu Picule u europskoj vanjskoj politici

– Proces širenja obilježen je bugarskom blokadom Sjeverne Makedonije i zastojem Srbije u otvaranju pregovaračkih poglavlja, pa se po neslužbenim izvorima navodi kako summit EU-Zapadni Balkan treba pripremiti “temeljito i strukturirano”. To znači da bi se morala pojačati diplomatska nastojanja za kraj  bugarske blokade Skoplja. Tako bi se s međuvladinom  konferencijom mogli otpočeti pristupni pregovori  sa Sjevernom Makedonijom jer se takve odluke ne donose na neformalnim samitima, navodi “Delo”.

>>>Zapadnobalkanskim kandidatima za ulazak u EU ponovljene riječi iz 2003.: summit u Zagrebu

Tek nakon toga EU bi mogao donijeti deklaraciju s pozitivnim porukama glede proširenja i najaviti veće investicije u balkanskoj regiji, navodi slovenski  list.