Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka najavila golemo subvencioniranje nekonkurentnih industrija

Njemačka lansira kolosalni program državne pomoći koji bi tvrtkama ugroženima zelenom tranzicijom trebao nadoknaditi troškove usvajanja ugljično neutralne proizvodnje.

Izvori upoznati sa strategijom za Reuters kažu da će vlasti kroz sljedećih 15 godina potrošiti oko 50 milijardi eura.

>>>Njemački ministar gospodarstva traži goleme, egzistencijalne subvencije za industriju

Dio novca trebao bi se namaknuti kroz takozvanim fond za klimu i transformacije koji se financira pomodnim, zelenim porezima na CO2 emisije.

Ministarstvo gospodarstva i ministarstvo financija još ne znaju detalje, no slobodna je procjena da spomenuti iznos podrazumijeva nastavak ignoriranja dužničke kočnice osmišljene za sputavanje zaduživanja.

Vlasti se nadaju da će “ugovori za zaštitu klime” postati jedna od okosnica njemačke industrije čija je konkurentnost usahla zajedno sa sabotažom sjevernih tokova i prekidanjem energetskih veza s Rusijom.

“Nalazimo se u razdoblju dugotrajne recesije, u iznimno izazovnom razdoblju za ekonomiju,” rekao je novinarima ministar gospodarstva Robert Habeck tijekom predstavljanja detalja o potporama i poticajima za proizvođače čelika, cementa, papira i kemikalija.

Dodao je da drugi dijelovi svijeta, od Sjedinjenih Država do Azije, nude goleme subvencije i poticaje za investicije dok je Njemačka ograničena ustavnom odredbom o kontroli proračuna.

Berlin kočnicu ignorira od prvog vala bolesti COVID-19 koji je Europu zapljusnuo početkom 2020. godine.

>>>Auf Wiedersehen industrijskoj konkurentnosti Njemačke

Udruga njemačkih industrijalaca, BDI, u ponedjeljak je objavila anketu prema kojoj je 16% ispitanih kompanija u procesu aktivnog premještanja proizvodnje iz Njemačke, dok o sličnom potezu promišlja još 30% ispitanika.

Habeck je rekao da tvrtke imaju dva mjeseca za iskazivanje interesa uz uvjet da godišnje emitiraju najmanje 10 kilotona CO2. Reuters piše da je definicija široka i može obuhvatiti tisuće malih i srednjih kompanija u ponajvećem europskom gospodarstvu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Njemačka najavila golemo subvencioniranje nekonkurentnih industrija 06/06/2023 […]

Comments are closed.