Biznis i ekonomija

Njemački ministar gospodarstva i energetike Altmaier u ponedjeljak u Hrvatskoj: ministarstvo

Na poziv ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darka Horvata u službeni posjet Hrvatskoj dolazi savezni ministar gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peter Altmaier. U pratnji članova parlamentarnog i članova gospodarskog izaslanstva, ministar Altmaier u Hrvatskoj će boraviti u ponedjeljak 21. listopada, priopćenoj je iz ministarstva.

>>>FAZ: Njemačka je ‘trgovala’ direktivom o autorskim pravima radi Sjevernog toka

Na bilateralnom susretu dvaju izaslanstava razgovarat će se o daljnjem jačanju izuzetno dobrih međusobnih gospodarskih odnosa te nadolazećem predsjedanju Hrvatske Vijećem EU tijekom prve polovice 2020. godine, kao i Njemačke u drugoj polovici 2020. godine.

Također, neke od tema razgovora obuhvatit će i područja poticanja malog i srednjeg poduzetništva, kao i provedbe projekta suradnje s njemačkim stručnjacima kroz program tehničke pomoći Službe za potporu strukturnim reformama Europske komisije koji se odnosi na jačanje operativnih kapaciteta javne uprave.

Po završetku bilateralnog susreta u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, oba izaslanstva uputit će se prema distribucijskom centru poduzeća Tokić d.o.o. u Sesvetama, gdje je predviđena demonstracija rada autonomnog logističkog robota osječke tvrtke Gideon Brothers.

>>>Kontrakcija njemačke ekonomije: rujan/IHS Markit

Nakon posjete tvrtki Tokić d.o.o., ministra Altmaiera primit će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a kasnije i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Završno, ministar Horvat i ministar Altmaier zajedno će sudjelovati na Hrvatsko – njemačkom gospodarskom forumu koji će se održati u Hrvatskoj gospodarskoj komori s početkom u 16:45 sati. Glavne teme Foruma, na kojem će sudjelovati i brojni gospodarstvenici, obuhvatit će područja digitalizacije, inovacija i industrije 4.0, najavljuje ministarstvo.