PreporučenoTech

Novootkriveni komet je ‘međuzvjezdani putnik’, kažu znanstvenici  

Novootkrivena zvijezda repatica koja juri prema Marsu izaziva uzbuđenje znanstvenika jer njezina brzina i putanja sugeriraju da stiže iz područja izvan sunčeva sustava.

Komet, koji je 30. kolovoza prvi uočio krimski astronom Gennady Borisov, putuje neuobičajeno brzo na putanji koja će ga odvesti prema suncu, što su značajke međuzvjezdanih objekata.

>>>Imenovano 5 od 12 novootkrivenih Jupiterovih luna

“Naš tim ovdje na Sveučilištu Havaja ubrzano radi na opažanju i mjerenju položaja,” rekla je Karen Meech čiji su suradnici uvjereni da se radi o kometu. “Svaki put kad otkrijemo novu zvijezdu repaticu, svi pokušavaju doći do podataka o orbiti. Svi naši istraživači su 100 posto uvjereni da je on uistinu, stvarno međuzvjezdan,” dodala je za Reuters.

Prema prvim procjenama, očekuje se da će komet najbliže Suncu prići 8. prosinca kad će od Zemlje biti udaljen oko 300 milijuna kilometara.

Ilustracija putanje kometa C/2019 Q4/NASA

Ukoliko se potvrdi međuzvjezdani status, komet nazvan C/2019 Q4 će postati drugi takav objekt zamijećen otkad čovječanstvo promatra zvijezde. Prvi je bio cigaroliki “Oumuamua” – riječ havajskog porijekla čije je značenje “prvi glasnika koji stiže izdaleka” – čije je neuobičajeno ubrzavanje i usporavanje u 2017. godini izazvalo špekulacije kako je riječ o umjetnom objektu, ideja koju su znanstvenici ubrzo odbacili.

>>>I tako će čovječanstvo procvjetati širom Kumove slame: VIDEO

“Velika brzina ukazuje da nije samo riječ o objektu čije je izgledno porijeklo izvan našeg sunčeva sustava, već i da se on namjerava vratiti natrag u međuzvjezdani svemir,” rekao je Davide Farnocchia, astronom NASA-e iz Jet Propulsion Laboratoryja u Kaliforniji.