PolitikaPreporučeno

ODO u Splitu naložio policijske izvide u splitskom Domu za starije i nemoćne

Splitska policija će na traženje Općinskog državnog odvjetništva započeti izvide u Domu za starije i nemoćne iz kojeg je u bolnicu evakuirano 49 štićenika, a deset ih je zaraženo koronavirusom, doznaje se u policiji.

Policija je potvrdila kako su zaprimili traženje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu za poduzimanjem izvida sukladno Zakonu o kaznenom postupku.

>>>Koronavirus u bolničkom sustavu

“S obzirom da su izvidi tajni ne možemo pružiti više informacija o sadržaju mjera i radnji koje ćemo poduzeti”, kazali su u policiji.

U zakonu se navodi kako Državni odvjetnik može naložiti policiji da prikupi potrebne obavijesti provođenjem izvida i poduzimanjem drugih mjera radi prikupljanja podataka potrebnih za odlučivanje o kaznenoj prijavi.

U nalogu državni odvjetnik može pobliže odrediti sadržaj izvida ili mjere te naložiti da ga policija odmah obavijesti o poduzetom izvidu ili mjeri. Ako državni odvjetnik naloži prisustvovanje izvidu ili mjeri, policija će ih provesti na način kojim mu se to omogućuje.

>>>Sedam umirovljenika iz evakuiranog splitskog doma na respiratoru

Policija je, prema slovu zakona, dužna postupiti prema nalogu državnog odvjetnika, a ako državni odvjetnik nije naložio drukčije, o poduzetim izvidima ili mjerama dužna je izvijestiti državnog odvjetnika najkasnije u roku od trideset dana od primitka naloga.

>>>Ostojić o evakuaciji umirovljenika: Evo kako nas lažu! Ušutkavaju novinare! Bravo HDZ!

Državni odvjetnik ima pravo i dužnost stalnog nadzora nad provođenjem izvida koji su naloženi policiji. Policija je dužna izvršiti nalog ili zahtjev državnog odvjetnika u provođenju nadzora nad izvidima i za taj rad odgovaraju državnom odvjetniku.

Prema izjavama političara i izvještajima medija, odgovorni u Domu su proboj virusa među starije i nemoćne tajili danima.

Grabancijaš/Hina