Biznis i ekonomija

Odvažni OPG-ovi i tvrtke realiziraju izvoz na sajmu Fruitlogistica 2020.

U Berlinu je 5. veljače otvoren Međunarodni sajam voća i povrća Fruitlogistica 2020, na kojemu se, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, predstavljaju tvrtke Rabo, Osatina grupa, VeeMee, Frutura PZ i OPG Balić Marijan. Riječ je o najvažnijem svjetskom sajmu u sektoru svježeg voća i povrća na kojem će izlagati više od tri tisuće tvrtki iz 130 zemalja, a na trodnevnom sajmu očekuje se oko 80 000 poslovnih posjetitelja.

”Hrvatsko je voće i povrće zbog svoje kvalitete sve traženije na svjetskom tržištu, zbog čega je važno da HGK i dalje podupire promociju domaćih proizvođača na jednom od najvećih međunarodnih sajmova kao što je ovaj”, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević

>>>Sve više stranog povrća u hrvatskim zimnicama: HGK

Naime, o sve većoj potražnji govore i brojke, u prvih 10 mjeseci prošle godine izvezli smo voća i povrća u vrijednosti 58 milijuna eura te gotovo 40 milijuna eura proizvoda od voća i povrća. ”Dakle, izvoz povrća u prvih je 10 mjeseci 2019. u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine porastao 18 posto, a izvoz voća šest posto”, zaključio je Kovačević.

Realizacija izvoza

Premda su pojedini članovi zadruge u prethodnim godinama već uspješno izvozili, Frutura kao poljoprivredna zajednica formirana je 2019. godine, stoga dosad nije realizirala izvoz. Od prvog sudjelovanja na sajmu Fruitlogistica u Berlinu očekuju upravo ugovaranje izvoza u inozemstvo te izmjenu iskustava sa srodnim proizvođačima.

“Izvoz povrća u prvih je 10 mjeseci 2019. u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine porastao 18 posto, a izvoz voća šest posto.”

”Nudimo isporuku svježih konzumnih borovnica. Smatramo da smo konkurentni s isporukama u lipnju budući da je to vrijeme kada veliki španjolski proizvođači završavaju svoju berbu, a veliki poljski proizvođači još nisu započeli sa svojim ranim sortama”, kazao je Robert Kovačević, član nadzornog odbora Fruture PZ.

>>>Male količine, dobre cijene – izvoz hrvatskih pjenušaca porastao za 35 posto

Osatina grupa svoje voće i povrće izvozi u 14 europskih zemalja. Sajam su posjećivali nekoliko proteklih godina, no ove godine prvi put na njemu i izlažu. ”Očekujemo da ćemo predstaviti svoje poslovanje, kvalitetu proizvoda te ojačati odnose i stvoriti nove prilike za razvoj poslovanja”, rekla je Zrinka Jaman iz Osatina grupe, a kao prednost ističu brzinu proizvodnje, jamstvo kvalitete, kontinuirana ulaganja u razvoj proizvodnih procesa korištenjem najnovijih tehnologija te edukaciju i ulaganje u razvoj ljudskih potencijala.

Odvažni OPG-ovi

Osim renomiranih proizvođača svježeg voća i povrća, na izlaganje su se odvažili i OPG-ovi. Poput onog Marijana Balića, proizvođača češnjaka i ratarskih kultura, čiji su proizvodi zbog iznimne kvalitete sve više traženi na domaćem tržištu, a sajam Fruitlogistica  smatraju izvrsnom prilikom za međunarodni iskorak u poslovanju.

>>>‘Jedi što vrijedi’ riba iz Hrvatske sve traženija u EU

Sajam Fruitlogistica pokriva sve segmente proizvodnje svježeg voća i povrća. Na njemu, uz primarne proizvođače svježeg voća i povrća, izlažu i tvrtke koje se bave distribucijom, inovacijama, mehanizacijom, opremom te ostalim uslugama koje su povezane sa sektorom voća i povrća. Zato se u organizaciji HGK predstavlja i tvrtka VeeMee koja se bavi savjetovanjem u vezi s poslovanjem, uslugama, posredovanjem i zastupanjem u poljoprivrednom i trgovačkom sektoru. Tvrtka je izradila platformu za poboljšanje vidljivosti proizvođača kod krajnjeg potrošača te promicanje podrijetla proizvoda. Sajam Fruitlogistica svim sudionicima u poslovanju s voćem i povrćem pruža priliku za poslovno umrežavanje i plasman proizvoda i usluga na nova svjetska tržišta.