PreporučenoTech

Lucid Motors redefinira luksuz električnim automobilom čiji je doseg veći od 640 km: VIDEO

Lucid Motors, obećavajući igrač na tržištu električnih automobila, javlja da je dobio dozvolu za testiranje svoje Lucid Air limuzine na cestama američke savezne države Kalifornije, što je zadnji korak na putu prema tržištu.

Kompanija utemeljena 2007. godine svojim modelima namjerava redefinirati luksuz i tvrdi da posjeduje tehnologiju baterija koja omogućuje domet veći od 640 kilometara (400 milja) s čime se zasad ne može pohvaliti niti jedan drugi proizvođač, uključujući aktualnog prvaka elektrifikacije Teslu.

>>>Mercedesov svjetlosni AVTR za nastavak Avatara top koncept CES-a: VIDEO

Izvršni direktor Peter Rawlinson, do 2013. glavni inženjer zadužen za razvoj Modela S, kaže da su Teslini modeli “premium i high-tech”, ali ne i luksuzni te da će Lucid Motors ciljati upravo na taj segment tržišta koji se već pokazao lukrativnim za prvi električni Audi – e-tron.

https://www.youtube.com/watch?v=IRtCFv3ch-w

Početak proizvodnje modela Air je najavljen za prosinac, a iz kompanije se nadaju da će u prvoj godini isporučiti najmanje 15,000 primjeraka.

>>>McLaren Elva, super automobil s vjetrobranom od zraka: FOTO

“Tesla je na 400 V(olta). Porsche uvodi sustav od 800 V. Mi ćemo ići sa sustavom od preko 900 V … Tesla s time još nije ovladao i mi možemo donijeti potpuno novu razinu dosega i učinkovitosti,” kaže Rawlinson čije tvrdnje potvrđuju neovisni izvori.

Danas se s dosegom od 640 kilometra po punjenju ne može pohvaliti niti jedan proizvođač električnih automobila. Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, nedavno je obećao Model S koji će probiti granicu, ali nije naveo rokove, pa bi se lako moglo dogoditi da Lucid Motors bude prvi.

>>>Volkswagen predstavio koncept autonomnih robota za punjenje električnih vozila: VIDEO

Osim dosega, snažnije voltaža podrazumijeva i mogućnost bržeg punjenja, što bi upareno s novom razinom luksuza moglo izazvati zanimanje šireg premium tržišta.

Lucid Air/Lucid Motors