Politika

Okuženost Splitsko-dalmatinske županije ‘rezultat turističke sezone’: Brčić

Split

Načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, čija je županija sa 75 novooboljelih danas najveće žarite koronovirusa u RH, kazao je kako je to rezultat turističke sezone koja uz pozitivne donosi i negativne učinke.

Sve to bere svoj danak, uz pozitivne učinke turističke sezone beremo i negativne plodove, kazao je Brčić za N1.

>>>Splitsko-dalmatinska županija: mladi virus šire na ukućane, zaraženo je dvadesetak turista

Mladi ljudi nemaju značajne simptome bolesti i to ih na “neki način opušta da ozbiljno ne shvate problematiku”, oni odlaze u noćne klubove zatim dokaze među svoje članove obitelji, često i među bolesne i to je ono na što posebno apeliramo, rekao je.

U županiji trenutno 800 tisuća ljudi, radimo najviše testiranja u RH

Na pitanje zašto županija ima najgore epidemiološke podatke, Brčić navodi da na tom području uz domicilno stanovništvo trenutno boravi oko 800 tisuća ljudi, što je ogroman broj, uz Grad Zagreb to je najbrojnija destinacija. “Mi ovdje dnevno radimo od 600 do 700 testiranja, dakle daleko najviše u RH i kada gledamo taj prosjek, mi ne odstupamo mnogo od prosjeka u Hrvatskoj,” istaknuo je.

“Mi ovdje dnevno radimo od 600 do 700 testiranja, dakle daleko najviše u RH i kada gledamo taj prosjek, mi ne odstupamo mnogo od prosjeka u Hrvatskoj,”

Luka Brčić

Imotski se u posljednja dva dana pokazao najveće žarište zaraze koronavirusom s više od 80 zaraženih, što Brčić povezuje s mladima koji “gravitiraju prema noćnim klubovima u Makarskoj“, blizinom BiH, te činjenicom da Imotski trenutno ima dvostruko veći broj stanovnika, a ostvarili su dolazak turista na lanjskoj razini.

>>>Šokantnih 77 infekcija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jedna osoba umrla: COVID-19/14. kolovoz

Sve te podatke realno shvaćamo i konstantno djelujemo da te brojke budu manje, za desetak znamo da su iz poznatih kontakata, ali za ostale se rade epidemiološke izvidi, naveo je Brčić.

Načelno se, napominje, može reći da se radi o mlađoj populaciji koja je bila u noćnim klubovima, ugostiteljskim objektima i družila se u kasnim satima, te s obiteljskih slavlja i svečanosti. “Virus iz tih ambijenata još cirkulira i to je stvarnost,” kazao je.

Imotski traži zatvaranje unutarnjih dijelova kafića, vjenčanja do 50 ljudi

Brčić je istaknuo kako su iz Imotskog tražili od županijskog Stožera da pojačaju mjere zaštite, točnije, da se zatvore unutrašnji dijelovi kafića i rade samo vanjski dijelovi, da vjenčanja mogu imati maksimalno do 50 svatova i da se iz obreda pogreba isključi izražavanje sućuti.

>>>75 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: COVID-19/20. kolovoz

Na pitanje jesu li mogli više učiniti da spriječe širenje zaraze, odgovorio je da su za održavanje alke i proslave Velike Gospe diljem županije u koordinaciji s lokalnima i Nacionalnim stožerom pojačali mjere, nadzor i upozoravanje građana, da je to dalo rezultate te da u tom smislu “nemaju što sebi za predbaciti”.

Comments (2)

  1. […] Okuženost Splitsko-dalmatinske županije ‘rezultat turističke sezone’… 20/08/2020 […]

  2. […] >>>Okuženost Splitsko-dalmatinske županije ‘rezultat turističke sezone’: Brčić […]

Comments are closed.