Biznis i ekonomijaPreporučeno

Oprez, fundamentalne slabosti i kontinuirani pad kamatnih stopa: HUB analiza

Hrvatska udruga banaka je objavila novo izdanje publikacije HUB Pregled 3/2019 koja se detaljno osvrće na nastavak trenda pada kamatnih stopa na kredite te prikazuje glavne pokazatelje poslovanja banaka u Hrvatskoj.

>>>Do kada se pad kamatnih stopa može nastaviti? (HUB Pregled 3/2019 .pdf)

Kamatne stope hrvatskih banaka nastavile su se smanjivati ovoga ljeta. Prosječna kamatna stopa na novoodobrene stambene kredite stanovništvu približila se 3%. Zadnja međunarodna usporedba prema metodologiji Europske središnje banke raspoloživa za mjesec lipanj pokazuje da je hrvatski prosjek kamatnih stopa približno jednak kao u Češkoj i Litvi i malo veći nego u Sloveniji.

>>>Ne posuđujte novac od lihvara po kamatnim stopama od 6 i više posto

Prosječne kamatne stope na kredite poduzećima kreću se oko sredine europodručja, a uvjeti za ostale kredite stanovništvu među najpovoljnijima su u skupini zemalja Nove Europe.

Nastavak trenda pada kamatnih stopa na kredite jednim se dijelom može objasniti padom kamatnih stopa na depozite. Drugi važan čimbenik je jačanje konkurencije u svjetlu oporavka potražnje za kreditima, što je dovelo do smanjenja kamatne marže.

>>>‘Egzistencijalni izazovi’ banaka i osiguravatelja sežu dalje od negativnih kamata: Villeroy

Natjecanje za nove volumene kreditnih poslova nailazi na ograničenja zbog fundamentalnih slabosti (rizici, slabost institucija koje uređuju prisilnu naplatu) i usporavanja gospodarske aktivnosti koje se u Hrvatskoj osjetilo u drugom tromjesečju, dok je u nekim državama Europske unije, među njima i kod najvažnijeg trgovačkog partnera Njemačke, zabilježen pad. Takve informacije i kretanja povećavaju oprez.

>>>Izdvojeno – Trend smanjivanja kamatnih stopa (HUB .pdf)

(HUB)