Politika

Orbanov Fidesz izašao iz EPP-a, započeo razgovore o reorganizaciji europske krajnje desnice

Mađarska vladajuća stranka Fidesz u četvrtak je napustila Europsku pučku stranku (EPP), nakon što je ranije ovaj mjesec izašla iz redove te političke grupacije u Europskom parlamentu.

“Ovim putem obavještavam predsjednika EPP-a da Fidesz više ne želi biti član te se povlači temeljem članka 9.,” njezinog statuta, stoji u pismu upućenom glavnom tajniku EPP-a Antoniju Lopez-Isturizu Whiteu koje je na svom Twitter profilu objavila Katalin Novak, potpredsjednica Fidesza.

>>>Pučani pripremaju promjenu poslovnika, Orban prijeti izlaskom

EPP je zbog potkopavanja demokracije suspendirao stranku mađarskog premijera Viktora Orbana 2019. godine, a Fidesz je ranije ovaj mjesec napustio taj savez u Europskom parlamentu (EP).

EPP, najveća politička grupacija u EP-u, okuplja 83 stranke iz 43 države, a u njezinim redovima su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, 11 čelnika EU država i 5 čelnika država izvan tog saveza.

Orban je početkom mjeseca pozvao na stvaranje novog saveza desnih europskih stranaka jer je EPP “konačno postao dodatak europskoj ljevici”.

>>>Orban: Europski pučani odlutali ulijevo, ako ne promijene smjer nova inicijativa

Nova grupacija trebala bi biti “dom za sve europske građane koji ne žele migrante, multikulturalizam, koji nisu ovisni o LGBT maniji, koji štite kršćanske vrijednosti i poštuju nacionalni suverenitet,” napisao je tada mađarski premijer.

Fidesz nova savezništva može tražiti među Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), u čijem je okrilju vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) ili u krajnje desnoj grupi Identitet i demokracija kojoj pripadaju francusko Nacionalno okupljanje i talijanska Liga.

>>>Soros otvorio novu sjedište CEU-a u Beču, prisegnuo nastavak borbe za akademske slobode u Mađarskoj

Orban je u petak izjavio da razgovora s “Poljacima” i s talijanskim političarima s namjerom reorganizacije europske krajnje desnice. “Mi ćemo budućnost planirati zajedno,” rekao je.

Hina/Grabancijaš/DW