PolitikaPreporučeno

Ispraćaji na sarajevskim grobljima ‘kao u vrijeme rata’ | COVID-19  

Sarajevo, glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, u ožujku ciči pod pritiskom izdisaja izazvanih epidemijom bolesti COVID-19. Bolnice zvone na uzbunu zbog nedostatka kapaciteta, preplavljeni su pogrebni domovi i groblja.

Gradske su vlasti u petak najavile stroži noćni policijski sat, na dva su tjedna zaključani svi ugostiteljski objekti, kafići i restorani, u nastojanju da se zauzda plima zaraza potpirena mutacijama koronavirusa, skijaškom sezonom i praznicima u veljači.

>>>Pariz i sjever Francuske recidiviraju u jednomjesečni ‘lockdown’ | COVID-19

Zdravstvene su vlasti od 10. ožujka izvijestile o 6,553 nova slučaja i 136 smrti u gradu od oko 400,000 stanovnika. BiH je od početka epidemije zabilježila 151,337 zaraza i 5,773 mrtvih.

Asmir Hodžić, izvršni direktor Pokopa, najveće pogrebne kompanije u Sarajevu, za Reuters je rekao da se broj sprovoda u ožujku značajno povećao u odnosu na prošlu godinu ili posljednja dva mjeseca.

“Dosad smo u ožujku imali prosječno 15 pokopa dnevno, samo od žrtava COVID-a,” rekao je, navodeći kako je tvrtka od 1. do 19. ožujka organizirala sprovode za 269 žrtava koronavirusa, u usporedbi s 80 u veljači.

Hodžić dodaje da njegova mrtvačnica ima kapacitet za samo devet lijesova zbog čega je prisiljen na improvizacije kako bi se prikladno skladištila tijela žrtava koje čekaju ukop.

>>>Snažno žarište ‘britanskog soja’ okinulo strah u Njemačkoj | COVID-19

Sejid Koso, kojeg su novinari Retuersa u petak zatekli na ispraćaju prijatelja na Groblju Vlakovo u predgrađu Sarajeva, kaže da ga aktualno stanje podsjeća na ratne dane u 1990-im godinama.

“Situacije je gotovo ista,” veli Koso, koji je dva dana u prije također pokopao svoja dva rođaka. “Ponekad sam i na dva pogreba dnevno, toliko ljudi umire, toliko prijatelja.”

Comments (1)

  1. […] >>>Ispraćaji na sarajevskim grobljima ‘kao u vrijeme rata’ | COVID-19 […]

Comments are closed.