Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemački Zeleni zavjetovali otpis Sjevernog toka 2

Njemački Zeleni su otpis Sjevernog toka 2 službeno uvrstili među zavjete svòjeg izbornog programa što bi se nakon općih izbora u rujnu ove godine moglo pokazati kao prijeporna točka u formiranju vlade s konzervativcima.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel, koja je u nedjelju iskusila rekordne gubitke na izborima u dvije savezne pokrajine, nastavlja sloviti kao favorit na nacionalnoj razini, ali je izgledno da će o formiranju stabilne vlade morati razgovarati sa Zelenima.

>>>Njemačka čvrsto odbacila američko narušavanje europske suverenosti, sankcije za Sjeverni tok 2

CDU se unatoč unutarnjim i vanjskim pritiscima pokazao nepokolebljivim u podršci Sjevernom toku 2 čiju finalizaciju nije osujetilo niti uhićenje najpoznatijeg ruskog disidenta Alekseja Navalnija koji je nakon odmjeravanja s Putinom i neuspjeha u mobilizaciji podrške među ruskim građanima završio u surovoj kaznenoj koloniji istočno od Moskve.

Rusija je nakon serije američkih sankcija koje uživaju podršku bivše i sadašnje administracije jedina nacija čija plovila ubrzano rade na postavljanju preostalih stotinjak kilometara plinovoda.

>>>‘Fortuna’ započela s radovima na Sjevernom toku 2 u danskim vodama

Novi predsjednik CDU-a, Armin Laschet, nastavlja s politikom prethodnice Angele Merkel i odbacuje brige i pozive iz Sjedinjenih Američkih Država i njihovih bliskih europskih saveznika kakva je Poljska kako će cjevovod povećati ovisnost Europe o Rusiji.

Očekuje se da će tok biti u pogonu ove godine, no američki je predsjednik Joe Biden u petak signalizirao nove namjere da snaženjem sankcija zaustavi projekt koji će ruski plin u Njemačku isporučivati bez tranzitnih troškova koje podrazumijeva postojeća ruta kroz Ukrajinu.

Iz Amerike “s ljubavlju”

Zeleni su u izbornom programu naveli da projekt “ukopava” pogrešni odgovor na rusko anektiranje Krima i naoružavanje separatista s istoka Ukrajine.

“Projekt plinovoda Sjeverni tok 2 nije samo politički projekt zbog klimatskih i energetskih implikacija, već i zbog toga što na geopolitičkoj razini nanosi štetu – posebno s obzirom na situaciju u Ukrajini – i stoga ga treba zaustaviti,” stoji u programu Zelenih čiji sadržaj prenosi Reuters.

>>>Schröder: pritisak SAD oko LNG-a iz koristoljublja, ne prijateljstva

Ovotjedna anketa istraživačkog instituta Forsa otkriva da Zelene trenutačno podržava 21% ispitanih, a CDU njih 29%. Potonji su pritom friško okaljani skandalima povezanima s nabavom zaštitne opreme u kontekstu pandemije koronavirusa, što je uz usporen tempo procjepljivanja glavni razlog za odluku birača da ih “kazne” na nedjeljnim regionalnim izborima.

U širem kontekstu, Sjedinjene Države ne znaju kamo s plinom za koji generalno vlada oskudica skladišnog prostora što je na trenutke izazvalo donekle šaljive pitcheve kakav je famozni “američki plin slobode”.

>>>Europi ponestaje skladišnog prostora za neželjeni LNG

Washington kroz Inicijativu tri mora i punktove kakav je LNG terminal na Krku traži ulazak na zajedničko europsko tržište iako je riječ o ekonomski apsolutno neodrživom modelu.

>>>Zakonito zaustavljanje Sjevernog toka 2 ‘gotovo nemoguće’: udruga njemačkih poduzetnika

Uz ruski Gazprom, koji je nositelj projekta, više nego značajne udjele i interese u sada oko 10 milijardi dolara vrijednom Sjevernom toku 2 imaju njemački Uniper i BASF Wintershall Dea, britansko-nizozemski Shell, austrijski OMV i francuska energetska kompanija Engie.