Politika

Orpo: Rusija nije nepobjediva

Rusija se priprema na dugotrajan rat, a otpor njezinoj agresiji je “ključan izazov” generacije, rekao je u srijedu u Europskom parlamentu finski premijer Petteri Orpo.

Premijer Finske, zemlje koja s Rusijom dijeli više od 1300 kilometara granice, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rekao je kako je ruska agresija na Ukrajinu “snažan podsjetnik” na krhkost mira u Europi, da ona prijeti samim temeljima Europske unije te je “ključan izazov” ove generacije europskog vodstva.

“Rusija se očigledno priprema za dugi sukob sa zapadom”, rekao je Opro, premijer finske vlade koja se smatra najdesnijom od kraja Drugog svjetskog rata.

Finski premijer Petteri Orpo; Foto: Eric Vidal/EP

No, “Rusija nije nepobjediva”, dodao je bivši ministar unutarnjih poslova, poljoprivrede i financija.

“Poziv na buđenje”

Finska je u travnju postala 31. članica NATO-a, a Orpo je naglasio kako ta odluka nije donijeta “olako” te je ona bila jasan signal predanosti Helsinkija sigurnosti kontinenta.

“Rat u Ukrajini bio je poziv na buđenje. Ne smijemo nikad više biti tako ovisni o drugima u našoj sigurnosti i energetici”, upozorio je.

Finski premijer rekao je kako Rusija koristi ilegalnu migraciju u Finsku kao oružje, šaljući državljane trećih zemalja preko njezinih granica.

“Ti brojevi su i dalje relativno niski, no fenomen je zabrinjavajući”, kazao je Orpo, naglasivši da bi on mogao postati prijetnja nacionalnoj i europskoj sigurnosti.

Naglasio je kako Europa mora pojačati podršku Ukrajini.

“Ako mi kao ujedinjena Europa ne uspijemo uspješno odgovoriti na taj izazov, naredne godine će biti pune opasnosti i prijetnji od napada”, upozorio je Orpo koji je svoju zemlju predstavio kao “supersilu u spremnosti” na krize.

Poručio je kako EU mora pokazati snagu i ispuniti svoje potencijale u vrijeme dok svijetom traje borba između demokratskih i autoritarnih tendencija.


Povezane vijesti