PolitikaPreporučeno

Sueddeutsche Zeitung: Leopardi su ‘od čudotvornog oružja postali problem’

Dnevni list Sueddeutsche Zeitung u ponedjeljak je u svojem online izdanju objavio reportažu o sudbini glavnih njemačkih borbenih tenkova Leopard 1 i 2 na bojišnicama Ukrajine uz naslov: “Od čudotvornog oružja do problema.”

Reportaža, temeljena na gledištima i iskustvima ukrajinskih tenkista i mehaničara, sugerira da su velika očekivanja i grandiozne najave kako će tenkovi donijeti prekretnicu na bojišnici bili iluzorni.

Saveznici su ususret dugoočekivanom protunapadu Ukrajini isporučili oko 230 Leoparda prve i druge generacije od kojih je 38 dostavila Njemačka.

“No, tijekom razočaravajuće ukrajinske protuofenzive samo su tijekom ljeta mnogi zapeli u ruskoj obrani; više od 20 je uništeno ili napušteno, sedam samo kod Robotina,” rezimirao je SZ.

“Ugrožena vrsta”

List navodi da je Njemačka gubitke motrila s pažnjom i podsjeća da je zastupnik Zelenih, Sebastian Schäfer, u siječnju u otvorenom pismu upozorio da su “Leopardi danas ugrožena vrsta” i da ih je u službi ostala “tek nekolicina”.

Zastupnik je tada podcrtao “žurnu potrebu za djelovanjem” kako bi se osnažila opskrba rezervnih dijelova, ali i stručnost jer su pojedini pokušaji ukrajinskih snaga da neovisno poprave mehanizaciju rezultirali dodatnom štetom.

Strah

Članovi posade u razgovoru hvale tenk i njegove sustave, što se osobito odnosi na mobilnost i preciznost, ali i ukazuju na ranjivost koja izaziva strah.

“Izlazili smo van svakog dana kroz mjesec i pol. Najveća opasnost za nas, pored drugih tenkova, su dronovi. Dronovi za izviđanje koje prate naoružani dronovi sada su dostupni u velikom broju s obje strane. Postojana prijetnja iz zraka izmara vozače,” rekao je tenkist s nadimkom Arfa, sudionik Bitke za Avdijivku koju su ruske snage osvojile 17. veljače.

“To je psihološki problem. Mnogi vozači tenkova se boje.”


Povezane vijesti